Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πότε βοηθά μια ασπιρίνη την ημέρα;



Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά δεν ωφελούνται όλοι εξίσου από αυτήν.

Εξετάζοντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το φάρμακο ωφελεί περισσότερο εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος αναπτύξεως της νόσου, επειδή ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

 

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή.

Η ασπιρίνη πιστεύεται πως μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου επειδή καταστέλλει την παραγωγή των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι πρωτεΐνες που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου. Η προστατευτική δράση της ενδέχεται επίσης να παρέχεται και μέσω άλλων μηχανισμών, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Andrew Chan, καθηγητής Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο.

Ωστόσο το μεγάλο εμπόδιο στη χρήση του φαρμάκου είναι ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας που παρατηρείται με την μακροχρόνια χρήση της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συστάσεις για τη λήψη ασπιρίνης γίνονται εξατομικευμένα από τους γιατρούς, αναλόγως με το ιστορικό κάθε ασθενούς.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που ωφελούνται περισσότερο ή λιγότερο από την ασπιρίνη αναλόγως με τον τρόπο ζωής.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 107.655 εθελοντές (οι 63.957 ήταν γυναίκες). Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 49 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ όσων έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη και όσων δεν την λάμβαναν. Όπως διαπίστωσαν, στη διάρκεια 10 ετών είχαν γενικώς αναπτύξει τη νόσο:

  • Το 1,98% όσων έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη
  • Το 2,95% όσων δεν έπαιρναν

Όταν όμως συνυπολόγισαν τον τρόπο ζωής των εθελοντών, η διαφορά αυξήθηκε αρκετά. Απ’ όσους ζούσαν με τρόπο που αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τη νόσο εκδήλωσε:

  • Το 2,12% όσων έπαιρναν ασπιρίνη
  • Το 3,4% όσων δεν έπαιρναν το φάρμακο

Οι εθελοντές της μελέτης που έπαιρναν ασπιρίνη είτε λάμβαναν καθημερινά μία «παιδική», είτε τουλάχιστον δύο «μεγάλες» (των 325 mg) την εβδομάδα.

Η διαφορά με την υγιεινή ζωή

Ανάλογο όφελος στους εθελοντές που ζούσαν υγιεινά δεν παρατηρήθηκε. Στην πραγματικότητα, η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 1,5% σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη και 1,6% σε όσους δεν έπαιρναν.

Σε απόλυτους αριθμούς τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως στους εθελοντές με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει 1 κρούσμα καρκίνου του παχέος εντέρου για κάθε 78 άτομα που την λαμβάνουν. Σε όσους όμως ζουν υγιεινά, η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 για κάθε 909 άτομα που θα την παίρνουν.