
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες δεν επηρεάζουν μόνο το πεπτικό σύστημα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα, προκαλώντας βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά το αρχικό επεισόδιο.
Τα παθογόνα που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλο που πολλές λοιμώξεις είναι ήπιες, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Συχνά συνδέεται με παθογόνα όπως E. coli, Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο και Νοροϊό.
- Αντιδραστική αρθρίτιδα – Μπορεί να εμφανιστεί μετά από μόλυνση με Σαλμονέλα, Shigella και Yersinia.
- Σύνδρομο Guillain-Barré – Μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με το Καμπυλοβακτηρίδιο και μπορεί να προκαλέσει παράλυση.
Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο σύνδεσης μιας πρωτεΐνης της Σαλμονέλας με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των λοιμώξεων.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει αυτοάνοσα νοσήματα εξαιτίας μιας τροφιμογενούς λοίμωξης, ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες, όπως:
- Μικρά παιδιά
- Ηλικιωμένοι
- Έγκυες
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Προστασία από τις τροφιμογενείς ασθένειες
Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών. Βασικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:
- Κατανάλωση μόνο σωστά μαγειρεμένων και παστεριωμένων τροφίμων
- Σχολαστικό πλύσιμο χεριών και επιφανειών
- Αποφυγή επαφής ωμών τροφίμων με έτοιμα προς κατανάλωση
- Τήρηση σωστών θερμοκρασιών κατά τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων