Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών



Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών και θανάτου εξαιτίας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, αποφαίνονται νέες δύο μελέτες. 

Στην πρώτη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, η Δρ Κιρστεν Μοβσιτς, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο «Roswell Park» ανέλυσε στοιχεία για περισσότερες από 8.300 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και πάνω από 12.600 χωρίς τη νόσο. 

Όσες δήλωσαν ότι δεν είχαν κάνει καμιά ψυχαγωγική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο ωοθηκών, συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζονταν τακτικά. 

Μάλιστα, η σχέση μεταξύ καθιστικής ζωής και αυξημένου κινδύνου καρκίνου ωοθηκών αφορούσε εξίσου γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος και όσες ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες. 

Στη δεύτερη μελέτη που έγινε από την ίδια ερευνήτρια και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer, και αφορούσε περισσότερες από 6.800 ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών διαπιστώθηκε ότι, όσες ήταν σωματικά αδρανείς τα χρόνια πριν τη διάγνωση, είχαν 22% με 34% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου, συγκριτικά με εκείνες που γυμνάζονταν τακτικά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. 

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα, εβδομαδιαίας ψυχαγωγικής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σχετίζεται τόσο με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, όσο και θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών» υπογραμμίζει η Δρ Μοβσιτς. 

Και ο Ρικκι Καννιοτο, ερευνητής στο αντικαρκινικό ινστιτούτο και κύριος συγγραφέας των δύο μελετών προσθέτει ότι «οι μελέτες τεκμηριώνουν ότι η χρόνια σωματική αδράνεια μπορεί να είναι σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου και προγνωστικός δείκτης για τον καρκίνο των ωοθηκών». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, λιγότερο από το 45% των γυναικών με καρκίνο ωοθηκών επιβιώνει περισσότερο από πέντε χρόνια.