Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

Η αντιοξειδωτική ουσία που «φρενάρει» την εξάπλωση του καρκίνου



Βρίσκεται μεταξύ άλλων στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί και έχει αποδειχτεί ότι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα.

Ο λόγος για τη ρεσβερατρόλη, μια βιοενεργή ουσία που έχει επίσης ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Η σχέση ρεσβερατρόλης και καρκίνου έχει αποτελέσει το κεντρικό θέμα αρκετών επιστημονικών ερευνών στο παρελθόν, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμεναν ασαφείς οι ακριβείς μηχανισμοί που καθοδηγούν τη δράση της αντιοξειδωτικής ουσίας στον οργανισμό. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Oncotarget παρουσιάζει αναλυτικά πώς η ρεσβερατρόλη επιδρά σε μια πρωτεΐνη-κλειδί που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Ρεσβερατρόλη & πρωτεΐνη p53
Οι ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη αναχαιτίζει τη δράση της πρωτεΐνης p53, οι μεταλλάξεις της οποίας απαντώνται σε ποσοστό πάνω από 50% των καρκινικών όγκων.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα πειράματά τους στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα οι ερευνητές απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει την επικίνδυνη συσσώρευση της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης και ταυτόχρονα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων.

Η πρωτεΐνη p53 έχει χαρακτηριστεί ως ο «φύλακας του γονιδιώματος», καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα και να προστατεύει τα υγιή κύτταρα, καταστέλλοντας έτσι τον καρκίνο. Όταν όμως μεταλλάσσεται, η δράση της στον οργανισμό αντιστρέφεται και σχηματίζει επικίνδυνα συμπλέγματα, παρόμοια με τα συμπλέγματα αμυλοειδούς πρωτεΐνης που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε μεταλλαγμένες και μη μορφές της πρωτεΐνης p53 έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό επικίνδυνων συμπλεγμάτων των μεταλλαγμένων μορφών της p53 τόσο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού όσο και σε καρκινικούς όγκους σε πειραματόζωα. Επίσης, «η ρεσβερατρόλη περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων» αναφέρουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντανιέλι Φεράς ντα Κόστα από το Ινστιτούτο Ιατρικής Βιοχημείας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πού βρίσκεται η ρεσβερατρόλη
Αν και οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στη μελέτη τους σε ποιο βαθμό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου η πρόσληψη ρεσβερατρόλης μέσω της διατροφής, η κατανάλωση των προϊόντων που την περιέχουν προσφέρει δίχως αμφιβολία σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες πηγές ρεσβερατρόλης.

1. Κόκκινα σταφύλια: Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα τους, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και οι βιταμίνες Κ, C και Β1.

2. Φιστικοβούτυρο: Παρέχει σημαντική ποσότητα ρεσβερατρόλης, καθώς και μια καλή δόση πρωτεϊνών, μαγγανίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3).

3. Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα συνδυάζει μοναδικά πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς είναι η πιο υγιεινή.


4. Μύρτιλα: Παρέχουν ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες C και Κ και μαγγάνιο.

5. Κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί είναι πιο πλούσιο σε ρεσβερατρόλη συγκριτικά με τα κόκκινα σταφύλια, καθώς η διαδικασία ζύμωσης του κρασιού ενισχύει την παρουσία της αντιοξειδωτικής ουσίας.


6. Φιστίκια Αιγίνης: Εκτός από ρεσβερατρόλη, τα πεντανόστιμα φιστίκια Αιγίνης δίνουν επίσης ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.