Την παρέμβαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, καθώς και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ζητά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) για την άμεση ακύρωση υπουργικής απόφασης σχετικά με την κάλυψη της «Διενέργειας της δοκιμασίας “Oncotype DX”», που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η εν λόγω απόφαση καταργεί την κάλυψη του κόστους της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ, στερώντας από τους ασθενείς την ευκαιρία της ορθής διάγνωσης.
Αντιπροσωπία της ΕΛΛΟΚ είχε συνάντηση με τον κ. Μπερσίμη στις 4 Αυγούστου, όπου και συζητήθηκαν εκτενώς οι συνέπειες της υπουργικής απόφασης. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αντελήφθη την σπουδαιότητα της υπόθεσης και τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος.
Η ΕΛΛΟΚ προτείνει μάλιστα να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης υπουργικής απόφασης, ως εξής:
- Επανέκδοση της Υπ. Απόφασης με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX
- Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.
- Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ, - ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.
- Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
- Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ανάκλησης της κάλυψη της δοκιμασίας Oncotype DX από τον ΕΟΠΥΥ, σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού στερείται της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους.
Ταυτόχρονα αφαιρείται, ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών.
«Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δε θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν.
Παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνη, η οποία θα προκύψει από την άκριτη εφαρμογή χημειοθεραπειών, για το σύνολο των ασθενών, ενώ το ΥΥΚΑ γνωρίζει ότι η αποζημίωση της συγκεκριμένης εξέτασης αποδεδειγμένα μειώνει τη συνολική δαπάνη αντιμετώπισης των περιστατικών με καρκίνο του μαστού», τονίζει η ΕΛΛΟΚ.