Η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο συνοδεύεται από πτώση της θερμοκρασίας, πτώση στα επίπεδα υγρασίας, περισσότερο αέρα αλλά και περισσότερες ημικρανίες.
Οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά την εναλλαγή των εποχών μπορούν, σύμφωνα με το onmed, να πυροδοτήσουν μια κρίση ημικρανίας και μάλιστα τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές του καιρού ευθύνονται περίπου σε ποσοστό 50% για μια κρίση ημικρανίας.
Ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση της φθινοπωρινής ημικρανίας είναι η μικρότερη έκθεση στο φως όσο μικραίνει η μέρα, καθώς το φως επηρεάζει άμεσα τη νευρολογική λειτουργία.
Ο άστατος καιρός και τα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου είναι δύο ακόμη συνήθεις παράγοντες που ευθύνονται για την ημικρανία. Τους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρούνται επίσης μεταβολές στη βαρομετρική πίεση.
Οι παραπάνω αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορεί να ενεργοποιήσουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τις περιφερικές διόδους αλγαισθησίας (αντίληψη του πόνου), λειτουργία στην οποία δεν μπορούμε να παρέμβουμε.
Έτσι, το μόνο μέτρο προστασίας που μπορείτε να λάβετε για τις φθινοπωρινές ημικρανίες είναι να είστε πάντα εξοπλισμένοι με τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός και να παίρνετε το κατάλληλο φάρμακο μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.