Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 -

Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple: Έχασε τη δικαστική μάχη με την ΕΕ για τη φορολόγηση στην Ιρλανδία



Η Apple θα χρειαστεί να καταβάλει πρόστιμο 13 δισ. ευρώ (14,4 δισ. δολαρίων), καθώς έχασε τη δικαστική μάχη με την ΕΕ για τη φορολόγηση στην Ιρλανδία.

Γεγονός πλέον που ενισχύει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγξει τις ειδικές συμφωνίες που χορηγούν τα κράτη σε μεγάλες εταιρείες.

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, υποστήριξε απόφαση-ορόσημο του 2016, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple, όπως σχολίασε το Bloomberg.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μια νίκη κατώτερου δικαστηρίου υπέρ της Apple θα πρέπει να ανατραπεί, καθώς οι δικαστές αποφάσισαν λανθασμένα πως οι ρυθμιστικές αρχές της Επιτροπής είχαν κάνει λάθη στην αξιολόγησή τους.

 

Η απόφαση αποτελεί ώθηση για την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ M.Βεστάγκερ, η παρουσία της οποίας στις Βρυξέλλες πρόκειται να τελειώσει, μετά από δύο θητείες.

Το 2016, η Βεστάγκερ προκάλεσε οργή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όταν ασχολήθηκε με τις φορολογικές ρυθμίσεις της Apple.

Ισχυρίστηκε ότι η Ιρλανδία παρείχε παράνομα οφέλη στην εταιρεία, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, τα οποία της επέτρεπαν να πληρώνει λιγότερους φόρους, από άλλες επιχειρήσεις στην χώρα.

Η Ευρωπαία επίτροπος, διέταξε την Ιρλανδία να πάρει πίσω το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στα 2/4 των πωλήσεων Mac, παγκοσμίως. Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό μεσεγγύησης, εν αναμονή οριστικής απόφασης.