Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Πανίσχυρη πυρηνική μπαταρία από Ρώσους επιστήμονες



Ρώσοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ), του Τεχνολογικού Ινστιτούτου για Εξαιρετικά Σκληρά και Πρωτοποριακά Υλικά Άνθρακα (TISNCM) και του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας MISIS, βελτιστοποίησαν το σχέδιο μιας πυρηνικής μπαταρίας που παράγει ενέργεια από τη βήτα αποσύνθεση του νικελίου-63, ενός ραδιενεργού ισοτόπου.

Το νέο αυτό πρωτότυπο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΙΡΤ, παρέχει περίπου 3.300 μιλιβατώρες ενέργειας ανά γραμμάριο, κατά πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη πυρηνική μπαταρία με βάση το νικέλιο 63 και 10 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια χημικών κυψελών που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο.


MOSCOW INSTITUTE OF PHYSICS AND TECHNOLOGY
 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ερευνητική ομάδα υπό τον Βλαντιμίρ Μπλανκ, διευθυντή του TISNCM και επικεφαλής του τμήματος φυσικής και χημείας νανοδομών στο ΜΙΡΤ, ανέπτυξε έναν τρόπο αύξησης της ενεργειακής πυκνότητας μιας πυρηνικής μπαταρίας κατά δέκα φορές. Σημειώνεται πως το 2016 ερευνητές του MISIS είχαν ήδη παρουσιάσει μια πρωτότυπη μπαταρία με βάση το νικέλιο 63, ενώ άλλο ένα λειτουργικό πρωτότυπο είχε παρουσιαστεί στην Atomexpo 2017. Το βασικό εμπόδιο στην εμπορική εκμετάλλευση των πυρηνικών μπαταριών στη Ρωσία είναι η έλλειψη παραγωγής νικελίου 63 και εγκαταστάσεων εμπλουτισμού, ωστόσο υπάρχουν σχέδια για έναρξη παραγωγής νικελίου 63 σε βιομηχανική κλίμακα ως τα μέσα του 2020.


TECHNOLOGICAL INSTITUTE FOR SUPERHARD AND NOVEL CA
 

Όσον αφορά στις εφαρμογές μιας τέτοιες μπαταρίας, θεωρείται ότι θα μπορούσε να δει χρήση, μεταξύ άλλων, στον ιατρικό τομέα και στη διαστημική βιομηχανία.

«Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι ήδη αρκετά αξιοσημείωτα, και μπορούν να εφαρμοστούν στην ιατρική και τη διαστημική τεχνολογία, αλλά σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα...όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή πυκνότητα της συσκευής, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα έχει» τόνισε ο Βλαντιμίρ Μπλανκ.