Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Μπλόκο σε ενοικιάσεις και πωλήσεις για 1.000.000 ακίνητα



Τέλος στις πωλήσεις και στις ενοικιάσεις για τα ακίνητα εάν αυτά δεν διαθέτουν την ελάχιστη ενεργειακή πιστοποίηση βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα; Σημαίνει πως πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια (το 30% δηλαδή του κτιριακού δυναμικού) που κατατάσσονται στις δυο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες (σ.σ.: η κατώτατη βαθμίδα είναι η G) θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί στη βαθμίδα (Ε) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2032. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως μέχρι στιγμής η χώρα μας δεν έχει εξειδικεύσει την πλήρη εφαρμογή των μέτρων. Το σίγουρο πάντως είναι σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα πως οι συνέπειες για όσα κτίρια δεν αναβαθμιστούν με τους προβλεπόμενους στόχους θα καθοριστούν από τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών, όπως συζητείται με βάση τις κρατούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της κάθε χώρας

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτο Παραδιά, «το πρόβλημα με τον όποιο σχεδιασμό δεν βρίσκεται στο αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων διαφωνούν ή όχι, δεδομένου ότι όλοι ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των κτιρίων τους και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Και πού βρίσκεται; «Βρίσκεται στο πόσοι από αυτούς έχουν πράγματι τη δυνατότητα, υπό το κράτος ανυπαρξίας ουσιαστικής κρατικής αρωγής και διπλασιασμού του κόστους ανακαίνισης κατά το τελευταίο έτος, και με ΦΠΑ 24% να προβούν στις αναβαθμίσεις που τόσο αισιόδοξα, αλλά και τόσο μη ρεαλιστικά, περιλαμβάνονται στο σχέδιο της Οδηγίας αυτής» συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

«ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια της τοπογράφου-μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή παρουσιάζουν μέσα από 20 ερωτήσεις-απαντήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην κτηματαγορά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ξέρουν πώς να κινηθούν και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ακίνητά τους.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ΟΕΑΚ, από το 2025 μπαίνει τέλος στους λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα επιδοτούνται οι αντλίες θερμότητας.

Ποια είναι η ειδική απαίτηση για τα νέα κτίρια;

Να έχουν την απαραίτητη υποδομή για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ηλιοθερμικών συστημάτων.

Τι θα ισχύει για τα νέα κτίρια, αυτά δηλαδή που θα ανεγερθούν μετά το 2030;

Σε κτίρια μηδενικών εκπομπών, όπου είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, το 100% της συνολικής ετήσιας χρήσης πρωτογενούς ενέργειας θα πρέπει να καλύπτεται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται επιτόπου, κοντά ή από κοινότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενέργεια από αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης ή ενέργεια από πηγές απαλλαγμένες από εκπομπές άνθρακα.

 

Σε ποια κτίρια είναι υποχρεωτική η αναβάθμιση;

Η οδηγία της ΕΕ για υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση αφορά όλα τα κτίρια, δηλαδή τα δημόσια κτίρια, τις νέες οικοδομές, τις παλαιότερες πολυκατοικίες και άλλες κατοικίες.

Και αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του;

Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει η ελάχιστη πιστοποίηση, δεν θα μπορεί ούτε να πουλήσει, ούτε να νοικιάσει το ακίνητο που διαθέτει.

Τι ισχύει με τα χρονικά περιθώρια;

Τα χρονικά περιθώρια είναι διαφορετικά, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία ξεκινά να ισχύει από το 2026 και η προθεσμία θα πάει μέχρι το τέλος του 2032.

Κάτι πιο συγκεκριμένο για το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας;

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από το 2028 όλα τα καινούργια κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αντίστοιχη προθεσμία για κτίρια που στεγάζουν, χρησιμοποιούνται, ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θεσπίζεται για το 2026. Ολα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας έως το 2028, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, ενώ τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση θα έχουν προθεσμία έως το 2032.

Τι ισχύει αναλυτικά με τις ενεργειακές βαθμίδες των κτιρίων;

Στην κλίμακα (για τα Ελληνικά Δεδομένα) ενεργειακής απόδοσης από το Α έως το Η, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν την κατάταξή τους τουλάχιστον στην κατηγορία Ε έως το 2030 και στη Δ έως το 2033. Τα μη οικιστικά και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ανήκουν στις σχετικές κατηγορίες έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα.

Πότε πρέπει να πραγματοποιούνται αυτές οι αναβαθμίσεις;

Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης (η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή μονωτικών εργασιών ή βελτίωσης του συστήματος θέρμανσης) θα πραγματοποιείται όταν ένα κτίριο πωλείται ή υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση ή, εάν ενοικιάζεται, όταν υπογράφεται νέο συμβόλαιο μίσθωσης.

Πώς αλλάζουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ);

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει μέτρα για να καταστούν τα ΠΕΑ σαφέστερα, πιο αξιόπιστα και ορατά και να βασιστούν σε ένα κοινό υπόδειγμα και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ με μια σειρά δεικτών για την ενέργεια και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και εθελοντικούς δείκτες για τα σημεία φόρτισης ή την παρουσία σταθερών ελέγχων για την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων.

Δηλαδή;

Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης EPC θα υπάρχει κοινή κλίμακα A-G. Η βαθμολογία «Α» θα αντιστοιχεί σε κτίρια μηδενικών εκπομπών, ενώ η βαθμολογία «G» αντιστοιχεί στα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις σε κάθε χώρα, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια στη χώρα κατανέμονται μεταξύ των κατηγοριών.

Αυτό θα επιτρέψει ένα σαφέστερο και απλούστερο σύστημα ταξινόμησης των κτιρίων, διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα θα είναι ευέλικτο και προσαρμόσιμο στα εθνικά χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Σημαίνει πως τα  ΠΕΑ θα πρέπει να εκδίδονται και να επιδεικνύονται σε περισσότερα σημεία ενεργοποίησης από ό,τι σήμερα, μεταξύ άλλων, όπως προαναφέρθηκε, σε περίπτωση ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας και ανανέωσης σύμβασης μίσθωσης.

Ποιες είναι οι βαθμίδες Ενεργειακής Κλάσης ενός σπιτιού και πώς συνδέονται με το Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Σήμερα υπάρχουν εννέα κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η) που καθορίζονται από ένα εύρος τιμών βάσει της υπολογιζόμενης συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου σε σύγκριση με το κτίριο αναφοράς.

Τι χρησιμοποιείται ως «κτίριο αναφοράς;»

Ως «κτίριο αναφοράς» χρησιμοποιείται το υπό θεώρηση κτίριο, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές και ιδεατά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως μόνωση του κτιρίου, η κατανάλωση ενέργειας, ο τρόπος θέρμανσης ή ψύξης, η χρήση ηλιακής ενέργειας ή άλλων ανανεώσιμων πηγών κ.λπ.

Ποιες είναι οι καλύτερες ενεργειακές βαθμίδες;

Είναι η Α+, Α, Β+ και Β. Οι προαναφερόμενες βαθμίδες είναι για κτίρια κατασκευασμένα εξαρχής με τον νέο κώδικα ΚΕΝΑΚ (Κατασκευές 2012 και 2013 και μετά) και πολύ σπάνια μπορούν κάποια παλαιοτέρα κτίρια να ενταχτούν σε αυτές τις κατηγορίες.

Οι κατασκευές αυτές έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές και έχουν καλή θερμομόνωση, ενεργειακά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης αλλά και παραγωγής ζεστού νερού.

Ποιες ακολουθούν;

Οι επόμενες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι Γ, Δ, Ε που συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον κανονισμό θερμομόνωσης, δηλαδή μετά το 1979.

Οι τελευταίες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό ποια κτίσματα αφορούν;

Οι τελευταίες βαθμίδες στο ενεργειακό πιστοποιητικό είναι οι κατηγορίες Ζ και Η που αφορούν παλαιές κατασκευές και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων. Κτίρια σε αυτές τις βαθμίδες χρήζουν κάποιων παρεμβάσεων που μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλότερου κόστους λειτουργίας.

Τι ισχύει σήμερα για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό (ΠΕΑ) για την ενοικίαση ενός κτίσματος;

Για κάθε νέα μίσθωση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας πρέπει να ενημερώνεται ο ενοικιαστής για την ενεργειακή απόδοση και κατάταξη του μισθίου (παραλαμβάνοντας αντίγραφο του ΠΕΑ) πριν από τη σύνταξη του συμφωνητικού.

Τι αφορά;

Η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ και ενημέρωσης του ενοικιαστή ισχύει τόσο για τις μακροχρόνιες μισθώσεις όσο και για τις υπεκμισθώσεις και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πού καταχωρίζονται τα στοιχεία;

Τα στοιχεία του ΠΕΑ κατά τη μίσθωση (μακροχρόνια, βραχυχρόνια, υπεκμίσθωση) καταχωρίζονται στην αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ.