Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ταξίδι στα best of της Κύπρου



 

Στην άκρη της Μεσογείου, η μεγαλόνησος «κατακτά» όποιον την επισκέπτεται, τόσο με τις ομορφιές της, όσο και με την ιστορία της, ενώ αποτελεί έναν πολύ βολικό προορισμό ακόμη και για ολιγοήμερες αποδράσεις από την Ελλάδα.

Όσοι θέλουν να βγουν λίγο παραέξω από την Ελλάδα, χωρίς να πάνε μακριά, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα και να γεμίσουν τη φωτογραφική -και την πραγματική- μνήμη τους με εικόνες, χρώματα και εμπειρίες, η Κύπρος είναι αυτό που ψάχνουν. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι τα εισιτήρια για Λάρνακα ξεκινούν από 55 ευρώ aller-retour, αναλόγως την περίοδο και το πότε θα τα κλείσετε, δεν βρίσκουμε κανένα λόγο γιατί να μην οργανώσετε ένα ταξίδι στην πανέμορφη αυτή νησιωτική χώρα. Αντιθέτως, βρίσκουμε (τουλάχιστον) 5 για να το κάνετε.

Γνωριμία με την πρωτεύουσα
Δεν γίνεται να φτάσετε στην Κύπρο και να μην περάσετε από το κέντρο του νησιού και την πρωτεύουσά της, Λευκωσία, η οποία αποτελεί τη μόνη απομένουσα διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, αφού το βόρειο τμήμα της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Χαρακτηριστικά είναι τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, χτισμένα από τους Ενετούς, τα οποία «αγκαλιάζουν» το ιστορικό κέντρο της, με την πύλη Φαμαγκούστα, να είναι μία από τις πύλες εισόδου στην παλιά πόλη που σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Επισκεφτείτε το Μουσείο της Κύπρου με συλλογές από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τη Ρωμαϊκή, δείτε το παλάτι του αρχιεπισκόπου που στεγάζει το Βυζαντινό μουσείο, περάστε από το Μουσείο Εθνικού Αγώνα για να γνωρίσετε περισσότερα για την επανάσταση έναντι της βρετανικής κατοχής το 1950 και περιηγηθείτε στους δρόμους της, για να ζήσετε το ενδιαφέρον που κρύβει μια πόλη που μπορεί να μην είναι όμορφη με την κλασική έννοια, αλλά σίγουρα γεμάτη ιστορία.

 

Περιήγηση στην Πάφο, το κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης
Στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, η Πάφος, χωρισμένη στα δύο, στην Κάτω Πάφο που αποτελεί τουριστικό προορισμό και στην Πάφο, γνωστή και ως Κτήμα, που αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί σίγουρα μια πόλη που πρέπει να γνωρίσετε. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980 και αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε τους Τάφους των Βασιλέων ακριβώς έξω από την πόλη, το κάστρο της Πάφου στο λιμάνι που αποτελεί μέρος του βυζαντινού φρουρίου της πόλης, τις κατακόμβες, το Ωδείο που μετράει χρόνια από τον 2ο αιώνα π.Χ. και να μπείτε στη μαγική ατμόσφαιρά τους. Κοντά στην Πάφο θα βρείτε και την Πέτρα του Ρωμιού, που αποτελεί το μέρος που γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. 

 

Πεζοπορία στα μονοπάτια της
Αφήστε για λίγο στην άκρη το αυτοκίνητό σας, απολαύστε τον καλό καιρό και το κλίμα της Κύπρου και γνωρίστε την με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί να γνωρίσει κάποιος ένα μέρος: περπατώντας το. Στην Κύπρο υπάρχει πλήθος σηματοδοτημένων δρόμων και μονοπατιών φύσης που θα σας χαρίσουν αξέχαστες εμπειρίες αν αποφασίσετε να τα διασχίσετε. Μια από τις επιλογές σας είναι πεζοπορία στην Οροσειρά του Τροόδους, που αποτελεί την ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου και μπορείτε να περπατήσετε μέσα αρωματικά πευκοδάση, καταρράκτες και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του νησιού. Ακόμη, το Ακρωτήρι του Ακάμα, το νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού, ενδείκνυται επίσης για πεζοπορίες, με ένα δίκτυο μονοπατιών να προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Μεσόγειο. Το κυπριακό τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 πηγαίνει από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το αεροδρόμιο Πάφου, διασχίζοντας τοποθεσίες απίστευτης ομορφιάς και εξαιρετικού ενδιαφέροντος, τόσο οικολογικού, όσο και ιστιρικο-πολιτιστικού.

 

Βόλτα στην παλιά πόλη και το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού
Με το παλαιότερο κομμάτι της να έχει διατηρηθεί ως ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, ξεκινώντας από τα δρομάκια δίπλα από το Παλιό Λιμάνι, η Λεμεσός έχει ένα δικό της ξεχωριστό αέρα. Σήμα κατατεθέν της πόλης που δεν πρόκειται να χάσετε είναι το περίφημο κάστρο της, που είναι ένα από τα 9 κάστρα που έχτισαν οι Βυζαντινοί κατά την κυριαρχία τους στην Κύπρο, στο παρεκκλήσι του οποίου λέγεται ότι παντρεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Σήμερα στο κάστρο στεγάζεται το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, ενώ η γύρω περιοχή είναι πεζοδρομημένη, όπου θα βρείτε πλήθος εστιατορίων, μπαρ, εκθεσιακών χώρων κ.ο.κ., με τον παλμό της πόλης να χτυπά ακριβώς εκεί.

 

Διασκέδαση στην Αγία Νάπα
Η κωμόπολη της Επαρχίας Αμμόχωστου είναι παγκοσμίως γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή με πλήθος νέων –στην ηλικία και την ψυχή- να κλείνει εισιτήρια για πιο έντονες διακοπές. Ακόμη, όμως, κι αν δεν είστε τόσο της βραδινής διασκέδασης, η Αγία Νάπα διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Κύπρου, όπως την παραλία Νησσί, όπου συχνάζουν κυρίως νέοι ή την παραλία της Αγίας Θέκλας, της Λάντας, της Βαθιάς Γωνιάς, αν είστε πιο μοναχικοί ή οικογενειάρχες. Στην Αγία Νάπα θα βρείτε και 2 σημαντικά μουσεία, το Μουσείο Τορναρίτης Πιερίδης και το δημοτικό Μουσείο για τη θάλασσα, αφιερωμένα στην διατήρηση της αγάπης των Κυπρίων για τη ναυτική παράδοση.