Αντίστροφα μετράμε για το Πάσχα, αφού σε λίγες μέρες από τώρα μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Και από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αναβιώνουν διάφορα πασχαλινά έθιμα που τηρούνται ευλαβικά μέχρι και σήμερα.

Και οι Κυκλάδες με τις όμορφες Χώρες τους είναι από τους προορισμούς που θα αισθανθείτε όλη αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης σε συνδυασμό με τη νησιωτική αύρα.

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις όμορφες Χώρες των Κυκλάδων και τα πασχαλινά έθιμα

Απολλωνία – Σίφνος

Απολλωνία Σίφνος

Από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων, η Απολλωνία θα σας ενθουσιάσει με τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πάλλευκα σπίτια χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και τις χρωματιστές λεπτομέρειες από πορτοπαράθυρα και ανθισμένα λουλούδια που θα αντικρίσετε. Είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και πήρε το όνομά της από τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα.

Απολλωνία Σίφνος

Το Πάσχα, όλα τα σπίτια και τα ξωκλήσια ασπρίζονται για να είναι έτοιμα το βράδυ της Ανάστασης. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ψήνουν μικρά γλυκά ψωμιά, τα οποία ονομάζονται και «πουλιά» και συνήθως έχουν και κόκκινο αυγό, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Το παραδοσιακό φαγητό για το Πάσχα στη Σίφνο είναι το «μαστέλο» που φτιάχνεται από κατσίκι ή αρνί.

Χώρα – Σέριφος

Σέριφος

Η πανέμορφη Χώρα με τα πάλλευκα σπίτια, τα δαιδαλώδη δρομάκια και τους ανεμόμυλους, θα σας «κλέψει» την καρδιά. Οι βόλτες συνήθως ξεκινούν από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο ενετικό κάστρο με τη μαγευτική θέα, για να καταλήξουν στην πολυσύχναστη Πάνω Πιάτσα.

Χώρα, Σέριφος

Στη Σέριφο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όλες οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία με ένα καλαθάκι μέσα στο οποίο τοποθετούν τυρί, κουλούρια και τόσα κόκκινα αυγά όσα τα μέλη της οικογένειας. Μετά τα τέλος της λειτουργίας οι πιστοί μεταφέρουν το αναστάσιμο φως με λαμπάδες ή λιχνοφάναρα και επιστρέφουν στο σπίτι τους όπου με τη φλόγα σχηματίζουν έναν σταυρό στο ανώφλι της πόρτας.

Ερμούπολη – Σύρος

Ερμούπολη

Διαφορετική από τις υπόλοιπες Χώρες των Κυκλάδων, η πρωτεύουσα Ερμούπολη στη Σύρο έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα που συνδέεται με το πολιτιστικό και αρχοντικό της παρελθόν. Τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια, τα αρχοντικά σπίτια στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, το επιβλητικό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που δημιουργήθηκε το 1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν την Ερμούπολη να ξεχωρίζει και να προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών.

 

Βαπόρια Σύρος

Στην Σύρο, το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη αίγλη. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως, με αγάπη κατάνυξη και αμοιβαίο σεβασμό τις άγιες μέρες του Πάσχα. Οι Κυκλάδες είναι η μοναδική ίσως περιοχή του κόσμου όπου οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα τους μαζί με τους Ορθόδοξους, αν και φέτος, συμπίπτει ο εορτασμός.

Χώρα – Τήνος

Τήνος

Στο νησί που έχει συνδεθεί με την ιεροσύνη, θα αισθανθείτε την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Πάσχα, ενώ θα παρακολουθήσετε να αναβιώνουν αρκετά έθιμα της γιορτινής αυτής περιόδου. Την Μεγάλη Παρασκευή στην Τήνο, οι ενορίες συναγωνίζονται ποιος θα στολίσει τον καλύτερο Επιτάφιο. Τον στολίζουν κορίτσια κυρίως με βιολέτες, ενώ δεν ζυγώνουν παντρεμένες γυναίκες στη διαδικασία.

Ιερός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας Τήνου

Μετά το τέλος της ακολουθίας παρέες πιστών γυρίζουν όλη τη νύχτα και ανάβουν τα καντήλια στα ξωκλήσια, ψάλλοντας τους ύμνους της ημέρας και προσπαθώντας να ανάψουν τα πιο πολλά καντήλια για το καλό της ημέρας. Το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η πρώτη Ανάσταση και όταν ο παπάς πει το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην» σκορπίζονται μονόφυλλα σε όλη την εκκλησία, ενώ οι πιστοί προσπαθούν να πιάσουν ένα στον αέρα και να το βάλουν στο πορτοφόλι τους για να το έχουν πάντα γεμάτο.