Έχει τις δυνατότητες μιας μεγαλούπολης, αλλά και την ηρεμία μιας κωμόπολης. Το νεανικό της mood είναι διάχυτο σε κάθε πεζόδρομο και κάθε πλατεία, ενώ στο λιμάνι της η κίνηση δεν σταματά ποτέ. «Ζωντανή» ανεξαρτήτως εποχής, η Πάτρα έχει δικαίως και με τον… νόμο αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της απόλυτης φοιτητούπολης, αλλά και της βασίλισσας του ελληνικού καρναβαλιού.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι της αποφασίζουν να την αποχωριστούν για την πρωτεύουσα. Γιατί να το κάνουν; Σε απόσταση αναπνοής έχουν τα Καλάβρυτα και την Ορεινή Ναυπακτία για τις χειμερινές εξορμήσεις, αλλά και την Ναύπακτο και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου για τις καλοκαιρινές τους βουτιές.
Bamboleo, bambolea
Αυτήν την περίοδο, η πόλη προθερμαίνεται για το φετινό Καρναβάλι. Το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και έναν περίπου μήνα, ενώ από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 η πόλη μπαίνει και επίσημα σε καρναβαλικό κλίμα, αφού τότε θα ανέβει ο διακόπτης για την επίσημη φωταγώγηση της με τον Καρναβαλικό Διάκοσμο. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου με την all time classic μεγάλη παρέλαση.Για να πάρετε μια πρώτη γεύση, μερικά από τα επίσημα group τα οποία θα συμμετέχουν φέτος είναι οι Anonymous, οι Lady Gangnam Style, οι Δεν έχουμε στον ήλιο Μπύρα, οι Sexymasmenoi και οι Άσε μας Κουκλίτσα μου. Σε… καρναβαλικό κλίμα λοιπόν και εμείς, επισκεπτόμαστε ξανά την αγαπημένη μας φοιτητούπολη και με την απαραίτητη συνοδεία μιας Μαυροδάφνης 2008 προσπαθούμε να παραμείνουμε νηφάλιοι και «τιμάμε» τα καλύτερά της.
Λίγο sightseeing…
Τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης είναι αμέτρητα. Ξεχωρίζουν το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο κοντά στο Αρχαίο Ωδείο, το διάσημο Κάστρο της Πάτρας, τα Λουτρά Χαμάμ τα οποία χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας αλλά λειτουργούν μέχρι σήμερα, το θέατρο «Απόλλων», το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του Τσίλλερ, το συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής εν ονόματι «Αποθήκες Μπάρι» που σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και φυσικά ο Πύργος Αχαΐα Clauss, το πρώτο ελληνικό οινοποιείο. Εντυπωσιακός από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι και ο ναός του Αποστόλου Ανδρέα, ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, με χωρητικότητα 5.500 ατόμων.
Πάμε πλατείες και Κάστρο: Tα πατρινά hot spots
Τα meeting points της Πάτρας είναι κατά κύριο λόγο οι πλατείες και οι πεζόδρομοί της. Σήμα κατατεθέν η Πλατεία Γεωργίου, στην οποία το συντριβάνι με τα λιοντάρια αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης φοιτητοπαρέων και όχι μόνο. Στην πλατεία Όλγας γίνεται του… καφενείου (ή της καφετέριας) και τα μαγαζιά εκεί είναι πάντα γεμάτα για παρακολούθηση αγώνων, ενώ ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου εκτός από ακόμα ένας τόπος συνάντησης αποτελεί και ιδανική πρόταση για καφέ. Λίγη από την δόξα της Πλατείας Γεωργίου φιλοδοξεί να κλέψει η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στην οποία το ηλιακό ρολόι αποτελεί ένα ακόμα σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών.
Οι πιο δημοφιλείς… σκάλες της πόλης δεν είναι άλλες από τις Σκάλες Γεροκωστοπούλου, οι οποίες συνδέουν την Άνω Πόλη με το Κέντρο. «Συνδέουν» τρόπος του λέγειν βέβαια, αφού τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες του Καρναβαλιού εδώ επικρατεί το αδιαχώρητο από παρέες που αράζουν συνοδεία μπύρας. Στα στενά γύρω από αυτές βρίσκεις δεκάδες γραφικά μεζεδοπωλεία, αλλά και κλασικά ροκάδικα.
Το Κάστρο της πόλης τώρα, προσεγγίζεται από τα σκαλιά που βρίσκονται το τέρμα της ημι-πεζοδρομημένης οδού Αγίου Νικολάου και έχει γύρω του αρκετά μαγαζάκια για να απολαύσετε ουζομεζέδες και μπύρα με την Πάτρα στο… πιάτο. Πριν ανεβείτε, κάντε μια βόλτα στην οδό Γερμανού (κάθετη στην Αγίου Νικολάου) τα υπέροχα νεοκλασσικά της οποίας σε συνδυασμό με το φωτισμένο κάστρο το βράδυ δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Τέλος, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στα όρια του λιμανιού βρίσκεται το καλαίσθητο Θεατράκι της Μαρίνας το οποίο καταλήγει, στην κυριολεξία, μέσα στη θάλασσα και φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δίπλα ακριβώς, η Παραλιακή της Πάτρας, η Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι γεμάτη με μεζεδοπωλεία, ουζερί και μπαράκια με θέα – τι άλλο;- το κεντρικό της λιμάνι.