Kόφτης μπαίνει στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (παιδιού, στέγασης και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) από το νέο έτος, ενώ από τον ερχόμενο Μάρτιο η καταβολή των επιδομάτων θα γίνεται με προπληρωμένη κάρτα, από την οποία η ανάληψη μετρητών περιορίζεται στο 50% του επιδόματος.
Για τη χορήγηση των βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ δρομολογείται η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να βγαίνουν εκτός λίστας όσοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα αλλά έχουν ακίνητη περιουσία, οχήματα μεγάλης αξίας ή καταθέσεις. Δηλαδή τίθεται πρόσθετο κριτήριο καταβολής των τριών επιδομάτων από το 2025, οι καταθέσεις και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωράει στη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου επιδομάτων όπως ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία συνολική και να φαίνεται ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Εξάλλου, όπως είπε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, τα ποσά που λαμβάνει μια οικογένεια μέσα από τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ δεν φαίνονται πουθενά.
Παράλληλα στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων, η δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμας ψηφιακής – τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, η ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, η διεύρυνση σημείων πρόσβασης, η πλήρης ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για προσφυγές, η διενέργεια ελέγχων και η υποβολή πορισμάτων.
Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθεί μια ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο, με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς.
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).
Οι δικαιούχοι των επιδομάτων του 2025 θα λάβουν αυξημένα επιδόματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο τότε θα ενεργοποιηθούν και οι κόφτες οι οποίοι θα ορίζουν ότι ακίνητα, οχήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα θα ελέγχονται στο εξής για τους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, και συγκεκριμένα για το επίδομα παιδιού, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα στέγασης.
Ολες οι αλλαγές
Ειδικότερα, οι αλλαγές που προωθούνται στα επιδόματα είναι:
n Αυξάνεται το ΕΕΕ από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
n Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
n Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
n Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
n Επίσης, εκτός από το ύψος του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, από 1-1-2025 εισάγονται ακόμη τρία κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων: το ύψος της κινητής, της ακίνητης περιουσίας και των τραπεζικών καταθέσεων.