Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Αυτό είναι το τεστ 10 δευτερολέπτων που δείχνει αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου



Επιστήμονες από τη Βραζιλία, αναφέρουν πως η ισορροπία ενός ατόμου μετά τα 50 του χρόνια μπορεί να δείχνει με αξιοπιστία αν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές βασίζουν το συμπέρασμά τους σε μελέτη με εκατοντάδες εθελοντές ηλικίας 50 έως 80 ετών. Όλοι τους κλήθηκαν να σταθούν για 10 δευτερόλεπτα στο ένα πόδι, με το άλλο στερεωμένο χαμηλά στη γάμπα του και τα χέρια στα πλάγια του σώματός τους.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια την πορεία της υγείας τους. Όπως διαπίστωσαν, όσοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την ισορροπία τους είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στο μεσοδιάστημα.

Η ελλιπής ισορροπία μπορεί να αποτελεί ένδειξη απώλειας μυϊκής μάζας. Η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες. Στην πραγματικότητα, οι πτώσεις αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου, ιδίως στους ηλικιωμένους. Μία πτώση μετά τα 80, λ.χ., διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου εντός του επόμενου έτους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια της μυϊκής μάζας αρχίζει νωρίς στη ζωή. Χάνουμε το 1-2% κάθε χρόνο από τα 30 μας έτη. Έως ότου φθάσουμε στα 80 έτη, έχουμε την μισή μυϊκή μάζα απ’ ό,τι στα 40 μας. Και αυτό, εφ’ όσον είμαστε δραστήριοι. Όσοι κάνουν καθιστική ζωή μπορεί να έχουν ακόμα λιγότερη.

Τα ατυχήματα που προκαλεί η ελλιπής ισορροπία είναι πολύ συνηθισμένα. Μόνο στις ΗΠΑ πέφτουν ετησίως 36 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 65 ετών και άνω. Περίπου 32.000 θάνατοι οφείλονται άμεσα στις πτώσεις, ενώ άλλοι άνθρωποι πεθαίνουν από τις επιπλοκές που προκαλεί η πτώση.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Διεξήχθη στην Κλινική Αθλητιατρικής CLINIMEX, του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 1.700 εθελοντές, ηλικίας 61 ετών κατά μέσον όρο. Το 68% ήσαν άνδρες και οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι.

Οι 348 από αυτούς (το περίπου 20%) είχαν κακή ισορροπία, αφού δεν κατάφεραν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα. Στις ηλικίες 51-55 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,7%. Στις ηλικίες άνω των 70 ετών έφθανε στο 53%.

Έως το 2020, συνολικώς 123 συμμετέχοντες (ή το 7,2% του συνόλου) είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι θάνατοι ήταν πολλαπλάσιοι μεταξύ των εθελοντών με την κακή ισορροπία. Πέθανε το 17,5% έναντι του μόλις 4,6% των θανάτων μεταξύ όσων πέρασαν με άνεση το τεστ.

Η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος ήταν η συνηθέστερη αιτία θανάτου στη μελέτη. Και τα δύο μαζί ευθύνονταν για το 60% των θανάτων. Άλλες αιτίες ήταν τα αναπνευστικά προβλήματα και η λοίμωξη COVID-19.

Εύθραυστη υγεία

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με την πάροδο του χρόνου μειώνονται ή διαταράσσονται πολλές παράμετροι της αεροβικής και μη-αεροβικής φυσικής κατάστασης, όπως:

  • Η μυϊκή δύναμη
  • Η ευλυγισία
  • Η ισορροπία
  • Η σύσταση του σώματος

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο πως όταν η απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης (σαρκοπενία) συνδυάζεται με περιττά κιλά και αύξηση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους, σχετίζεται με σοβαρές μεταβολικές παθήσεις όπως:

  • Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Ο διαβήτης τύπου ΙΙ
  • Οι δυσλιπιδαιμίες (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων)
  • Η χρόνια φλεγμονή
  • Η οστεοπόρωση κ.λπ.

Για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι και να βελτιωθεί η ισορροπία οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε συχνά ασκήσεις αντίστασης μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά.