Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αυτές οι τροφές -σχεδόν- αντικαθιστούν το νερό



Από την παιδική μας ηλικία ακούγαμε τον μύθο πώς χρειαζόμαστε οκτώ ποτήρια νερό, κάθε ημέρα. Η επιστήμη όμως πίσω από τον θρυλικό κανόνα αποδυναμώθηκε καθώς παρέλειψε να λάβει υπ’ όψιν σημαντικές μεταβλητές. Για παράδειγμα, αν ζεις σε ξηρό κλίμα, πόσο νερό άρα ιδρώτα θα χάσεις κάνοντας power γιόγκα και πόσα τρόφιμα καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποία είναι γεμάτα νερό.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το σημαντικό είναι να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Το νερό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους επειδή σε κάνει να νιώθεις χορτάτος, ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα μας και τα νεφρά μας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά επίσης στην καλύτερη συγκέντρωση.

Πριν πιεις άλλο ένα ποτήρι γεμάτο νερό, μάθε αυτό: Περίπου το ένα πέμπτο της κατανάλωσής μας σε νερό προέρχεται από τα τρόφιμα (δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά), σύμφωνα με το Institute of  Medicine. Εδώ είναι μερικά τρόφιμα που χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό θα βοηθήσουν να παραμένεις ενυδατωμένη. Και όχι μόνο. Πολλά από αυτά θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

1. Αγγούρι
Η εντυπωσιακή περιεκτικότητά του αγγουριού σε νερό είναι περίπου 95%. Επιπλέον περιέχουν κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, φλεγμονώδη που βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου.

2. Κολοκύθι
Με περιεκτικότητα σε νερό 95%, το κολοκύθι είναι ψηλά στον κατάλογο με τα εξαιρετικά ενυδατικά τρόφιμα. 

3. Καρπούζι
Το καρπούζι αποτελείται από περίπου 92% νερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Β6, C, καθώς και λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά.

4. Σέλινο
Άπαχο, πράσινο, καταπολεμά τον καρκίνο, ενώ περιέχει 95% νερό. Πανεπιστήμιο της μελέτης του Ιλλινόις διαπίστωσε ότι ένα φλαβονοειδές  η λουτεολίνη, που βρίσκεται και στο σέλινο, έχει τη δυνατότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ειδικά στο πάγκρεας. Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι έδειξε ότι η απιγενίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο σέλινο, μπορεί να σταματήσει τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού από τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση.

5. Καρότα
Τα καρότα είναι 90% νερό και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάνουν καλό στα μάτια, ενισχύοντας με υγρασία τους βλεννογόνους και βοηθώντας στη διάκριση μεταξύ ημέρας και νύχτας.
 
6. Ραπανάκια
Τα ραπανάκια είναι 95% νερό και γνωστά για την δροσιστική τους επίδραση. Η φυσική θερμότητα και πικάντικη γεύση του λειτουργεί στο σώμα ανακουφίζοντάς το από την υπερβολική θερμότητα. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης C, φώσφορου και ψευδάργυρου, τα υ μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τη θρέψη των ιστών.

7. Ακτινίδια
Πορτοκάλια έχουν πάρει όλα τα εύσημα για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C. Όμως, τα ακτινίδια έχουν στην πραγματικότητα περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Αποτελούνται από 85% νερό και έχουν τόσο πολύ κάλιο όσο μια μπανάνα. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
 
8. Ροδάκινα
Το ροδάκινο με 88% περιεκτικότητα σε νερό έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Texas A & M.

9. Πατάτες
Περιέχουν περίπου 80 % νερό και είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα βασικό μεταλλικό για τη διατήρηση της υγιούς πίεσης του αίματος. Αλλά όταν πρόκειται για την περιεκτικότητα σε νερό, δεν είναι όλες οι πατάτες ίσες. Άλλες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από ό, τι άλλες ποικιλίες. 

10. Μπρόκολο
Είναι ένα θρεπτικό εργοστάσιο και παρέχει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και έχει υπέροχη γεύση. Επιπλέον, περιέχει 91% νερό. 

11. Πεπόνι
Η περιεκτικότητα του πεπονιού σε νερό είναι 90% και μια καλή πηγή βήτα-καροτένιου και βιταμίνης C.

12. Μελιτζάνα
Με περιεκτικότητα σε νερό περίπου 89%, οι μελιτζάνα είναι ένα ενυδατικό λαχανικό, χαμηλό σε θερμίδες και καλή πηγή διαιτητικών ινών. Είναι επίσης πηγή χαλκού, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, βιταμίνη Κ, κάλιο, θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν έναν υγιή μεταβολισμό, ισχυρό ανοσοποιητικό και υγειές καρδιαγγειακό σύστημα. 
 
13. Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95%, πλούσια πηγή λυκοπενίου, καροτενοειδές γνωστό για την καταπολέμηση του καρκίνου, κάλιο και βιταμίνες Α και C. 

14. Φράουλες
Οι φράουλες έχουν περιεκτικότητα σε νερό 92%, καθιστώντας τες τα πιο ενυδατικά φρούτα του είδους τους. (Τα σμέουρα για παράδειγμα έχουν 87% νερό, ενώ τα βατόμουρα 85%.) 

15. Μαρούλι άισμπεργκ
Από θρεπτική άποψη, μαρούλι άισμπεργκ πολλές φορές θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος στις πράσινες σαλάτες. Όμως είναι μια πλούσια πηγή νερού, με περιεχόμενο 96%. Είναι επίσης πάρα πολύ χαμηλό σε θερμίδες (με μόλις 10 ανά φλιτζάνι) και είναι πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α και C.

16. Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι με 92% περιεκτικότητα σε νερό είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, με 3,5 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο κουνουπίδι.