Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

8 tips για πεντακάθαρα τζάμια που δεν θα σας προδώσουν!



Τα θολά τζάμια θα γίνουν παρελθόν αν δώσεις προσοχή στα καθαριστικά που θα χρησιμοποιήσεις και στις κινήσεις σου. Δεν χρειάζεται να τρίβεις με τις ώρες και να δοκιμάζεις ό,τι καθαριστικό βρίσκεις στην αγορά. Υπάρχουν πιο απλές λύσεις που θα σε απαλλάξουν από περιττά έξοδα και θα κάνουν την διαδικασία πιο γρήγορη!

1. Ο ήλιος είναι εχθρός

Ο καθαρισμός τζαμιών για θέματα διευκόλυνσης είναι προτιμότερο να αποφεύγεται τις μέρες που έχει ήλιο και υψηλή θερμοκρασία. Επέλεξε να καθαρίσεις τα παράθυρά σου κάποια στιγμή που ο ήλιος δεν θα χτυπάει τόσο έντονα και δεν θα έχει πολύ ζέστη. Ο λόγος είναι απλός και είναι μόνο για να μην σε δυσκολέψει. Η υψηλή θερμοκρασία θα στεγνώσει γρήγορα το καθαριστικό που θα ψεκάσεις το τζάμι σου και θα αφήσει στίγματα και κηλίδες. Επίσης θα σου πάρει τον διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρώσεις την διαδικασία!

2. Σαπούνισμα για αρχή

Είναι ένα βήμα που μπορείς να το παραλείψεις και να περάσεις κατευθείαν στο γυάλισμα, εκτός κι αν έχεις καιρό να καθαρίσεις τα τζάμια σου. Αν έχει μαζευτεί αρκετή βρωμιά και σκόνη τότε καλύτερα να την απομακρύνεις πρώτα για να μην αναμιχθεί με το καθαριστικό αργότερα. Σε ένα κουβά βάλε ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων για να δημιουργήσεις αφρό. Όταν γίνει η σαπουνάδα, βούτηξε ένα βαμβακερό πανάκι και ξεκίνα να σαπουνίζεις την επιφάνεια του τζαμιού σου. Αφαίρεσε τα υπολείμματα του σαπουνιού με ένα καθαρό πανάκι και έτοιμο για γυάλισμα!

3. Το ξύδι είναι σύμμαχος

Αν προτιμάς να φτιάξεις το δικό σου φυσικό οικολογικό και οικονομικό καθαριστικό στο σπίτι σου, τότε το ξύδι είναι το μαγικό εργαλείο. Η χρήση του είναι θαυματουργή τόσο στον καθαρισμό της μπανιέρας, του καναπέ και των χαλιώνόσο και στον καθαρισμό των τζαμιών. Δημιούργησε ένα μείγμα με δύο λίτρα ζεστό νερό, ½ κούπα λευκό ξύδι και ένα κουταλάκι αμμωνία ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Για καλύτερα αποτελέσματα φρόντισε το νερό να είναι αποσταγμένο και όχι της βρύσης για να μην αφήσει στίγματα. Μπορείς να τοποθετήσεις το υγρό μέσα σε ένα βαποριζατέρ ψεκάζοντας τις επιφάνειες για πιο εύκολη χρήση. Μία μυστική συνταγή για επιπλέον γυάλισμα είναι στο μείγμα με νερό και ξύδι να προσθέσεις μία κουταλιά κορν φλάουρ. Τα τζάμια σου θα γίνουν αόρατα!

 

4. Τα σωστά εργαλεία

Αν κάθε φορά που καθαρίζεις τα τζάμια και τον καθρέφτη η διαδικασία σου φαίνεται ατελείωτη, μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Στο λεπτό έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα χνούδια και η επιφάνεια εξακολουθεί να είναι θαμπή. Τα χνούδια και οι ραβδώσεις προκαλούνται από το χαρτί κουζίνας ή τις χαρτοπετσέτες. Αντικατέστησέ το λοιπόν με ένα πανί από μικροΐνες ή ακόμη και ένα παλιό ύφασμα από σεντόνι. Η επιφάνεια θα μείνει λαμπερή και θα απαλλαγείς από τα ενοχλητικά στίγματα!

 

5. Εφημερίδα η θαυματουργή

Το κόλπο αυτό είναι παλιό και σίγουρα κάπου το έχεις ακούσει ξανά. Ένα φύλλο εφημερίδας μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά στο γυαλί. Το χαρτί θα απομακρύνει τις βρωμιές, θα γυαλίσει την επιφάνεια και θα ανανεώσει το τζάμι χωρίς να προκαλέσει προβλήματα. Αρκεί να γίνει σωστά. Φόρεσε λοιπόν, τα γάντια σου για να μην μαυρίσεις τα χέρια σου από το μελάνι και ξεκίνα να καθαρίζεις το τζάμι με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Το μυστικό είναι να ψεκάσεις με το καθαριστικό τόσο την επιφάνεια του τζαμιού όσο και το φύλλο της εφημερίδας. Έτσι θα μαλακώσεις το χαρτί και δεν θα προκαλέσει γρατζουνιές. Επίσης, πρόσεχε οι κινήσεις σου να μην είναι βιαστικές και απότομες γιατί μπορεί το μελάνι να μην βάψει το τζάμι σου, όμως το κούφωμα του παραθύρου μπορεί να μαυρίσει. Μην τα κάνεις χειρότερα!

6. Λεμόνι για τα λίπη

Ο καθαρισμός τζαμιών της κουζίνας μπορεί να γίνει και με τους προηγούμενους τρόπους όμως αν θες να αντιμετωπίσεις πιο δύσκολους λεκέδες, το λεμόνι θα σε σώσει. Τα επίμονα λίπη που θολώνουν τα τζάμια και μαζεύουν μία στρώση βρωμιάς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Βάλε σε ένα μπολ 2-3 κούπες νερό, 1/3 της κούπας ξύδι και 1/2 της κούπας χυμό λεμονιού. Με ένα πανάκι μικροϊνών ή με την εφημερίδα καθάρισε την επιφάνεια. Το λεμόνι θα εξαλείψει τα λίπη και θα γυαλίσει τα παράθυρά σου!

 

7. Για το τζάμι της ντουζιέρας

Αν στο μπάνιο σου έχεις τοποθετήσει ντουζιέρα με τζάμι τότε σίγουρα έχεις να αντιμετωπίσεις τον εφιάλτη με τα άλατα. Η πρόληψη θα βοηθήσει, αν δηλαδή κάθε φορά μετά το μπάνιο σου δεν αφήνεις τις επιφάνειες βρεγμένες. Αποτρέποντας την υγρασία , τα άλατα θα μειωθούν σημαντικά. Στην περίπτωση που θες να τα ξεφορτωθείς, το ξύδι θα σε βοηθήσει και πάλι. Τρίψε την επιφάνεια του τζαμιού με ξύδι και νερό ή ξύδι και οινόπνευμα. Για έξτρα πινελιά μπορείς να βάλεις στο μείγμα μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο. Το μπάνιο σου θα λάμψει και θα μυρίζει υπέροχα!

8. Οδοντόκρεμα για τις γρατζουνιές

Οι γυάλινες επιφάνειες μπορούν να γρατζουνιστούν εύκολα με λίγη απροσεξία. Αν θες να επαναφέρεις την λεία επιφάνεια στο τζάμι σου τότε χρησιμοποίησε λίγη οδοντόκρεμα. Με ένα μαλακό πανάκι ή ένα βαμβάκι γυάλισε τοπικά την χαραγμένη επιφάνεια. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείς με τα αποτελέσματα!