Ποια είναι η πρόθεσή σου για την μέρα που ξημερώνει; Θέλεις να φέρεις τη χαρά στους γύρω σου και στον εαυτό σου; Θέλεις να κάνεις κάποιους να χαμογελάσουν;
Ή ελπίζεις η ζωή να σου φέρει τη χαρά; Η αλήθεια είναι ότι αν περιμένεις να γίνει κάτι που θα σου φέρει χαρά, θα περιμένεις παραπάνω από όσο πραγματικά χρειάζεται. Μπορείς να το αλλάξεις αυτό με 4 ουσιαστικά βήματα.
Γίνομαι υπεύθυνος/η για την ενέργεια μου
Αν αφήνεις τον κόσμο να διαμορφώνει το ποιος/α είσαι και τι ενέργεια έχεις τότε θα καταλήξεις με πολλή αρνητικότητα. Μία ματιά στις ειδήσεις ή στην πλειονότητα των προσώπων του κόσμου στα πεζοδρόμια ή μέσα στα αυτοκίνητά τους θα σε πείσει. Παρατήρησέ τους. Τι έχει πάει στραβά; Όταν περικυκλωνόμαστε από αρνητικούς ανθρώπους, αρνητικά σχόλια, αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίπτωση και σε εμάς. Εκτός και αν έχουμε θέσει την πρόθεσή μας.
Αν αποφασίσεις από σήμερα και στο εξής να φέρνεις περισσότερη χαρά και θετικότητα στις μέρες σου ανεξάρτητα αν ο/η σύντροφός σου, η δουλειά, η επιχείρηση, η κοινωνία, η οικονομία το υποστηρίζει ή όχι, αυτό πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή σου.
Ως πότε θα κατηγορείς τη μέρα; τον καιρό; την κίνηση; το αφεντικό; τους γονείς; το κράτος; Δε φταίει η μέρα, η εβδομάδα ή η χρονιά. Το μόνο που μετράει είναι το πως καθορίζεις τη μέρα σου.
Η ευτυχία είναι επιλογή. Ασχέτως τι συμβαίνει εξωτερικά, εμείς εσωτερικά έχουμε αυτή την επιλογή. Και όταν βρεθούμε στο σημείο να το συνειδητοποιήσουμε και να το εφαρμόσουμε είναι το σημείο-κλειδί στη ζωή μας. Το φίλτρο που βάζεις μεταξύ εσένα και του εξωτερικού κόσμου δεν επιτρέπει να επηρεαστεί αυτή η απόφαση σου. Η ζωή συμβαίνει μέσα μας.
Προσδοκώ θετικά αποτελέσματα
Καταγεγραμμένες συζητήσεις με φυλακισμένους για το πως τα κατάφεραν να επιβιώσουν αναφέρουν ότι φαντάζονταν τη μέρα που θα αφήνονταν ελεύθεροι και τι θα έκαναν μετά. Φαντάζονταν να παίζουν μπάλα και να είναι με την οικογένειά τους. Φαντάζονταν την ελευθερία τους, ότι θα το ξεπεράσουν, ότι θα επιβιώσουν.
Δεν είμαστε όλοι έτσι παγιδευμένοι στη φυλακή αλλά όλοι μπορεί να έχουμε νιώσει παγιδευμένοι στη ζωή. Οπότε, το επόμενο βήμα είναι να οραματιστούμε που θα είμαστε και πως θα νιώθουμε όταν ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.
Ξυπνώντας το πρωί μπορώ να πω:
Η ευτυχία είναι επιλογή!
Τι με ενθουσιάζει σήμερα;
Τι ανυπομονώ να κάνω σήμερα;
Τι αποτέλεσμα θέλω να έχω στο τέλος της μέρας;
Βάζω υπενθύμιση: Είμαι ευγνώμων γιατί….
Μέσα στη μέρα μπορεί να παρασυρθούμε από το πολύ τρέξιμο και να αγνοήσουμε βασικά πράγματα. Για να κόψουμε αυτή τη φόρα και να μας βοηθήσουμε να γειωθούμε μπορούμε να βάλουμε 3 φορές την ημέρα υπενθύμιση στο κινητό να χτυπάει και να εμφανίζει στη οθόνη: «Είμαι ευγνώμων γιατί…» και να αφιερώνουμε 10 δευτερόλεπτα να συνειδητοποιήσουμε για ποια πράγματα είμαστε ευγνώμονες.
Μπορούμε όταν στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί να αφήσουμε το σημειωματάριο ευγνωμοσύνης πάνω στο μαξιλάρι ώστε να θυμηθούμε προτού κοιμηθούμε να γράψουμε τα πράγματα που είμαστε ευγνώμονες.
Εκτιμώ όλα όσα μου συμβαίνουν
Δείξε εκτίμηση σε εσένα.
Αξίζεις. Η καρδιά σου χτυπάει, αναπνέεις, υπάρχεις. Αυτό είναι αρκετό.
Δείξε εκτίμηση στη ζωή.
Αρκεί να εκτιμήσεις το γεγονός ότι ακόμα και οι πιο δύσκολες καταστάσεις σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο και να εκτιμήσεις τους ανθρώπους που ακόμα και αν δεν κατάφεραν να κάνουν αυτό που είχαν αναλάβει, ήταν εκεί παρόντες. Άργησες να πας στη δουλειά αλλά τουλάχιστον έχεις δουλειά.
Κάθε φορά που μου συμβαίνει κάτι άσχημο ή δύσκολο αναρωτιέμαι: «Τι έχει να με διδάξει αυτό;» Το επαναλαμβάνω μερικές φορές. Μπορεί να πονάω σωματικά ή ψυχικά αλλά συνεχίζω να ρωτάω: «Τι έχει να με διδάξει αυτό;» Και αργά ή γρήγορα, μα πάντα, έρχεται η απάντηση.
Δείξε εκτίμηση στους άλλους ανθρώπους.
Σήμερα, σε ποιον άνθρωπο μπορείς να δείξεις την εκτίμησή σου; Τι μπορείς να τους πεις; Τι δώρο μπορείς να τους στείλεις; Τι σημείωμα μπορείς να τους γράψεις; Ποιος σε υποστηρίζει συναισθηματικά ή οικονομικά; Ποιος ήταν εκεί για εσένα στις δύσκολες στιγμές την προηγούμενη χρονιά; Ίσως δεν ήταν εκεί όσο τους ήθελες αλλά είπαν μια καλή κουβέντα. Τι καλή κουβέντα έχεις να τους πεις εσύ;
Σύνοψη
Μπορείς να αρχίσεις να αναρωτιέσαι μέσα στη μέρα το πόσο χαρούμενος είσαι. Αυτό μπορεί να είναι μια πρώτη άσκηση στο τέλος της ημέρας:
– Βίωσα χαρά σήμερα;
Ναι; Τι όμορφο συνέβη;
Όχι; Πως μπορώ να τη δημιουργήσω αύριο;
Προκάλεσε τον εαυτό σου περισσότερο.
Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον, είσαι πιο χαρούμενος από ότι τα άλλα άτομα στο περιβάλλον σου. Μπορείς να ανέβεις ένα επίπεδο; Μπορείς να φέρεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου και στο περιβάλλον σου;
Έχεις δικαίωμα στη χαρά. Φέρε τη χαρά!