Στις 29 Αυγούστου του 1966 πραγματοποιήθηκε στο Κάντλστικ Παρκ του Σαν Φρανσίσκο η τελευταία επίσημη συναυλία των Beatles -ένα γεγονός που μισόν αιώνα μετά μπορεί να μην φαντάζει τόσο σημαντικό, ωστόσο ήταν ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που συνετέλεσε στην ηχογράφηση των καλύτερων άλμπουμ του συγκροτήματος, όπως το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και το Abbey Road.
Στο γήπεδο αυτό λοιπόν, που τότε ήταν έδρα της ομάδας μπέιζμπολ των Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την συναυλία ο διοργανωτής και χορηγός της συναυλίας, η εταιρεία Tempo Productions, η οποία περίμενε αθρόα προσέλευση από τους θαυμαστές της μπάντας που τότε βρισκόταν στο απόγειο της Beatlemania.
Ωστόσο η εταιρεία κόντεψε να φαλιρίσει καθώς η προσέλευση ήταν κατώτερη του αναμενομένου: από τα 42.500 εισιτήρια που τυπώθηκαν πουλήθηκαν μόλις τα 25.000, με τους ιθύνοντες να ρίχνουν το φτιάξιμο για την απροθυμία του κοινού στη θρυλική εκείνη δήλωση του Λένον σε μια συνέντευξή του, πριν μερικές ημέρες, όταν και υποστήριξε ότι οι Beatles είναι πλέον πιο διάσημοι κι από τον Χριστό.
Οι Beatles πήραν το 65% από τα κέρδη (περίπου 90.000 δολάρια), η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ένα 15%, ενώ το υπόλοιπο 20% καρπώθηκε η διοργανώτρια εταιρεία.
Επίσης δόθηκαν και 50 δωρεάν εισιτήρια, σαν κι αυτό.
Η σκηνή είχε ενάμιση μέτρο ύψος ενώ υπήρχε και μια περίφραξη ύψους δυο μέτρων. Η συναυλία άρχισε στις 20.00 και τα συγκροτήματα που την «άνοιξαν» ήταν κατά σειρά τα εμφάνισης οι The Remains, ο Μπόμπι Χεμπ, οι The Cyrkle και οι Ronettes.
Οι Beatles ανέβηκαν στη σκηνή στις 21:27, και είπαν 11 τραγούδια: τα Rock And Roll Music, She's A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby's In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer και έκλεισαν την συναυλία με το Long Tall Sally.
Παραδόξως, δεν ερμήνευσαν κανένα τραγούδι από το νέο τους άλμπουμ, το Revolver, που είχε κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία στις αρχές εκείνου του Αυγούστου.
Η συναυλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, χρόνος που σήμερα θεωρείται αδιανόητα λίγος για ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα, αλλά... και πάλι καλά να λένε οι τυχεροί που τους είδαν, καθώς τα τέσσερα «Σκαθάρια» αποφάσισαν μετά τη συναυλία πως αυτή θα ήταν η τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση (δεν υπολογίζουμε την impromptu 42λεπτη συναυλία τους στην ταράτσα του κτιρίου της Apple στις 30 Ιανουαρίου 1969).
Αμέσως μετά την λήξη της συναυλίας, οι τέσσερις Βρετανοί μουσικοί επιβιβάστηκαν για λόγους ασφαλείας σε ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας κι αποχώρησαν από το γήπεδο.
Σε προ ημερών συνέντευξη του στη μουσική εφημερίδα ΝΜΕ με αφορμή την συμπλήρωση μισού αιώνα από την συναυλία αυτή, ο Μακάρτνεϊ υποστήριξε πως η απόφαση να σταματήσουν τις ζωντανές εμφανίσεις δεν ήταν από καιρού ειλημμένη, όπως πίστευαν πολλοί, αλλά πάρθηκε αμέσως μετά τη συναυλία μέσα στο τεθωρακισμένο όχημα που τους μετέφερε στο ξενοδοχείο τους: «η απόφαση πάρθηκε μέσα σε εκείνο το ατσάλινο κουτί που μας μετέφερε. Όλοι μας είπαμε «άντε στο διάολο με αυτό [σ.σ: με το γεγονός πως έπρεπε να δίνουν συναυλίες], ενώ είδα τον Τζορτζ και τον Τζον που κάθονταν απέναντι μου να μουρμουράνε κάτι σχετικό με τις περιοδείες. Και μετά από λίγο όλοι μας είπαμε «αυτό ήταν! Τα παρατάμε! Οπότε εκείνη την στιγμή ήταν που αποφασίστηκε [να μην ξαναδώσουμε συναυλία]»
Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά μια νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά του Σταρ στο μουσικό περιοδικό Mojo, ήρθε να «θολώσει τα νερά». Ο βετεράνος ντραμερ υποστήριξε πως «δεν είχαμε ποτέ καμία πρόθεση να σταματήσουμε τις ζωντανές εμφανίσεις. Οι Beatles ποτέ δεν τα παράτησαν. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κι άλλες συναυλίες».
Κι η αλήθεια είναι πως η απόφαση αυτή τους δικαίωσε απόλυτα καθώς –απαλλαγμένοι πλέον από συναυλιακές υποχρεώσεις και κουραστικές διεθνείς περιοδείες- ο Πολ, ο Τζορτζ, ο Τζον και ο Ρίνγκο επικεντρώθηκαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην ηχογράφηση των καλύτερων άλμπουμ τους αρχής γενομένης με το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band και καταλήγοντας στο Abbey Road.
Τέλος, πριν λίγο καιρό ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια αδημοσίευτη φωτογραφία της τελευταίας αυτής συναυλίας. Στην εν λόγω φωτογραφία, που δημοσίευσε ο Μακάρτνεϊ, εικονίζονται τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να περπατάνε, συνοδεία αστυνομικών, προς στο χώρο της συναυλίας.
Το ενσταντανέ απαθανάτισε ο φωτογράφος Τζιμ Μάρσαλ, ο μοναδικός φωτογράφος που είχε την άδεια να φωτογραφίζει το γκρουπ επί σκηνής.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως το γήπεδο κατεδαφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015.
Επίσης, εδώ μπορείτε να ακούσετε την συναυλία της μπάντας στο Κάντλστικ Παρκ.