Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μήπως πάσχεις από ρινική selfie-τιδα;



Οι selfies κάνουν τη μύτη μας να φαίνεται μεγάλη και μάλιστα 30% πιο μεγάλη επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Γι αυτό πριν πάτε στον πλαστικό τρέχοντας διαβάστε αυτό πρώτα

Υπεύθυνη γι’αυτό είναι η μικρή απόσταση από την κάμερα σε συνδυασμό με τον φακό ευρείας γωνίας, εξηγεί η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Plastic Facial Surgery και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν συμβουλές πλαστικής χειρουργικής εξ’αιτίας αυτού.

Το 2017, το 55% των πλαστικών χειρούργων ανέφεραν ότι οι ασθενείς τους προέβησαν στην επέμβαση επειδή θέλουν να φαίνονται καλύτεροι στις Selfies, αύξηση 13% από το προηγούμενο έτος. «Οι νέοι βγαίνουν συνεχώς φωτογραφίες για να τις δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πιστεύουν ότι αυτές οι εικόνες είναι αντιπροσωπευτικές του πώς πραγματικά μοιάζουν, πράγμα που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική τους κατάσταση», λέει ο χειρούργος Boris Paskhover.

Για να μετρήσει το κατά πόσο οι selfies αυξάνουν το μέγεθος της μύτης, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται στις μέσες μετρήσεις κεφαλής και προσώπου από μια ομάδα συμμετεχόντων με διαφορετικά φυλετικά χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της έρευνας Ohad Fried είχε ήδη μελετήσει τη στρέβλωση που προκαλούν οι φωτογραφίες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός εργαλείου επεξεργασίας φωτογραφιών που ρυθμίζει αυτόματα την απόσταση της κάμερας για να απομακρύνει το φαινόμενο της υπερβολικής προσέγγισης. Το τελευταίο μοντέλο του παρουσίασε το πρόσωπο ως συλλογή από παράλληλα επίπεδα κάθετα στον κύριο άξονα της κάμερας. Στη συνέχεια, υπολόγισε τις αλλαγές στην αναλογία μεταξύ του εύρους της μύτης και του πλάτους μεταξύ των δύο ζυγωματικών σε διάφορες αποστάσεις. Το μοντέλο αποκάλυψε ότι μια τυπική selfie, που έχει ληφθεί περίπου 30 εκατοστά από το πρόσωπο, κάνει τη ρινική βάση να μοιάζει περίπου 30 τοις εκατό ευρύτερη, ενώ η ρινική άκρη εμφανίζεται 7 τοις εκατό μεγαλύτερη απ ‘ότι αν η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στο ενάμιση μέτρο.

Το σύνδρομο της «μεγάλης μύτης» είναι ένας μόνο τρόπος που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν το εγώ μας. Οι μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της εντατικής χρήσης των μέσων αυτών με συναισθήματα όπως η ζήλια και η μελαγχολία. Το ότι οι άνθρωποι ασχολούνται τόσο πολύ με το πώς φαίνονται στις selfies δεν αποτελεί έκπληξη. Πέρυσι, η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη των selfies επιβεβαίωσε ότι οι χρήστες δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους κυρίως για να δείξουν πόσο όμορφοι, μοντέρνοι, και γενικά συναρπαστικοί είναι.