26
Σεπτεμβρίου
2015
- 19:49
Τελευταία τροποποίηση στις 26 Σεπτεμβρίου, 2015 - 19:50
Κοτόπουλο με μέλι, λεμόνι και δεντρολίβανο. Υπέροχο…
Υλικά:
- 185γρ. δεντρολίβανο (περίπου 2 μεγάλα ή 4 μικρά τσαμπιά)
- 2 κοτόπουλα, 1.5 κιλό το κάθε ένα
- 1/2 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζανιού χυμό φρέσκου λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 λεμόνια, 1 κομμένο στην μέση και 1 κομμένο σε οκτώ λεπτές φέτες
- 450γρ. κρεμμύδια, χωρίς τη φλούδα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Απλώνουμε σε ένα ταψί τα 3/4 του δενδρολίβανου σε κλωναράκια. Τοποθετούμε τα κοτόπουλα στην κορυφή.
- Χτυπάμε 1/2 φλιτζάνι λάδι, τον χυμό λεμονιού και το μέλι σε ένα μικρό μπολ για να αναμειχθούν. Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και ξεκινώντας από τον λαιμό του κοτόπουλου, σηκώνουμε απαλά το δέρμα πάνω από το στήθος. Κάτω από το δέρμα του κάθε κοτόπουλο, τρίβουμε 1/4 φλιτζανιού μείγμα λεμονιού. Περιχύνουμε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού πάνω από τα κοτόπουλα.
- Γεμίζουμε το κάθε κοτόπουλο με το μισό λεμόνι, 1 κρεμμύδι και το υπόλοιπο δενδρολίβανο σε κλωνάρια. Πασπαλίζουμε τα κοτόπουλα με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια γύρω από τα κοτόπουλα. Απλώνουμε 4 φέτες λεμόνι στην κορυφή κάθε κοτόπουλο. Περιχύνουμε τα κρεμμύδια και λεμόνια με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι.
- Ψήνουμε τα κοτόπουλα στον φούρνο, αλείφοντας τα συχνά με το ζουμί, για 45 λεπτά. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C και συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι η πέτσα να πάρει ένα βαθύ χρυσό χρώμα και γίνει τραγανή ενώ εσωτερικά δεν είναι πλέον ροζ, περίπου 10 λεπτά ακόμη.
- Απλώνουμε το ζουμί πάνω από τα κοτόπουλα, τα κρεμμύδια και τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε με το ταψί.