Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 -

ιατί ο χρόνος φαίνεται πως περνά γρηγορότερα όσο μεγαλώνουμε



Ο καθηγητής μηχανολογίας Adrian Bejan, ισχυρίζεται ότι όταν είμαστε νεότεροι αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο με διαφορετικό τρόπο. 

Ο ίδιος εξήγησε: «Ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερες εικόνες από αυτές που είχε εκπαιδευτεί να λαμβάνει όταν ήταν νέος», προσθέτοντας ότι ο ρυθμός με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις οπτικές πληροφορίες επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε, λόγω της αύξησης της πολυπλοκότητας των νευρώνων μας.

Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά σήματα πρέπει να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα την πιο αργή επεξεργασία του σήματος. Εξαιτίας αυτού, αισθανόμαστε ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.

Εκτός από την εξήγησή του, οι μελέτες που έχουν γίνει με την πάροδο των ετών αποκαλύπτουν ότι η αντίληψή μας για το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.

 

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ διερεύνησε πώς οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται ότι τα Χριστούγεννα έρχονται πιο γρήγορα κάθε χρόνο, ενώ εκείνοι στο Ιράκ αισθάνονται ότι το Ραμαζάνι έρχεται πιο γρήγορα.

Το φαινόμενο είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, όπως εξήγησε ο Bejan: «Οι άνθρωποι συχνά εκπλήσσονται με το πόσα θυμούνται από μέρες που έμοιαζαν να κρατούν μια αιωνιότητα στα νιάτα τους.

Δεν είναι ότι οι εμπειρίες τους ήταν πολύ βαθύτερες ή πιο ουσιαστικές, είναι απλώς ότι επεξεργάζονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Και ως τετράχρονο παιδί, για παράδειγμα, ένας χρόνος είναι μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας σε σύγκριση με το αν είστε 30 ή 40 ετών.

Καθώς συνηθίζουμε τις εμπειρίες και διαμορφώνουμε συνήθειες, δεν εμβαθύνουμε συχνά στο άγνωστο όπως οι ενήλικες, γεγονός που κάνει επίσης τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα, χωρίς να παρουσιάζει στον εγκέφαλό σας κάτι φρέσκο για να το κρατήσει ή να το θυμηθεί», τονίζει αρχικά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι μέρες και οι μήνες μας να γίνονται τελικά μία, με μερικές μόνο ξεχωριστές στιγμές, κάνοντας τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα.

Ο Bejan ανέφερε ακόμη: «Επιβραδύνετε λίγο περισσότερο, αναγκάστε τον εαυτό σας να κάνει νέα πράγματα για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα.

«Χαρίστε στον εαυτό σας εκπλήξεις. Κάντε ασυνήθιστα πράγματα. Έχετε ακούσει ένα καλό αστείο; Πείτε το μου! Έχετε μια νέα ιδέα; Κάνε κάτι. Φτιάξε κάτι. Πες κάτι».

Η ρουτίνα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι απλά κάνουμε τις κινήσεις μας, καθώς η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Cindy Lustig, τόνισε ότι όταν κάνουμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, μπορεί να νιώθουμε ότι «ο χρόνος απλώνεται… και μοιάζει πολύ μακρύς».