Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Το Ισραήλ στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ για πιθανή συμφωνία με την Χαμάς



Τεταμένη διατηρείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τους άμαχους να ζουν με αβεβαιότητα. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την  αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ, ώστε να ξαναρχίσουν  διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας που θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των ομήρων. Η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο και απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.

Η Χαμάς «φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών» αλλά αξιώνει το Ισραήλ να «δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τον θύλακο και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος.

Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ αιγυπτίων αξιωματούχων και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα στείλει στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, της Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κ. Μπαρνέα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τις «διάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ ήδη συζήτησε με αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη Ντόχα -όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της Χαμάς-, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε χθες στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, αναμένεται αργότερα σήμερα να συναντηθεί στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, για να συζητήσουν σχετικά με την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στη λιβανική επικράτεια.

Το δίκτυο Al Quds δημοσιεύει έγγραφα του Γιαχία Σινουάρ, στα οποία, όπως λέει, αναγράφονται στοιχεία των ισραηλινών ομήρων και οδηγίες προς τα μέλη της Χαμάς. Το παλαιστινιακό μέσο δημοσίευσε τρία έγγραφα που αποδίδονται στον Γιαχία Σινουάρ χωρίς να διευκρινίζεται το πότε γράφηκαν αυτές οι σημειώσεις.

Τα τρία χειρόγραφα έγγραφα με τον «γραφικό χαρακτήρα του Σινουάρ» προήλθαν από ένα σημειωματάριο και, όπως υποστηρίζει το δίκτυο Al Quds, περιλαμβάνουν οδηγίες για τους ομήρους, την καταγραφή κάποιων εξ αυτών και την τοποθεσία που φυλάσσονται, καθώς και τα ονόματα ορισμένων που απελευθερώθηκαν.

Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al-Quds, το πρώτο έγγραφο αναφέρει ότι οι ζωές των ομήρων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και συμπληρώνεται με στίχους του Κορανίου.

Παράλληλα δίνονται οδηγίες για τη φροντίδα των αιχμαλώτων καθώς έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των κρατουμένων,όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους», αναφέρεται στα έγγραφα του Σινουάρ. Πρόκειται για στίχο Χαντίθ από την προφορική μουσουλμανική παράδοση. Ο Σινουάρ παρότρυνε τους μαχητές της Χαμάς να «φροντίσουν για τη ζωή των αιχμαλώτων του εχθρού και να τους κρατήσουν ασφαλείς, καθώς αποτελούν μοχλό πίεσης στα χέρια μας».

Εξηγώντας τα λόγια του αναφέρει: «Το καθήκον της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων μας μπορεί να εκπληρωθεί μόνο κρατώντας τους αιχμαλώτους του εχθρού και η ανταμοιβή για την απελευθέρωση τους θα είναι προς όφελος των μουτζαχεντίν».

Το δεύτερο έγγραφο περιλαμβάνει στοιχεία για τον αριθμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων, με κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία τους και αν ήταν στρατιωτικοί ή πολίτες, νέοι ή ηλικιωμένοι, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις το μέρος όπου κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρώτο μέρος δεν προσδιορίζει την περιοχή και περιλαμβάνει:

  • 5 άνδρες άνω των 60 ετών
  • 10 άνδρες κάτω των 60 ετών
  • 3 στρατιώτες 3 γυναίκες κάτω των 40 ετών – διαγραμμένες
  • 4 γυναίκες άνω των 40 ετών
  • Σύνολο: 25-3 = 22

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει τα ονόματα 11 από γυναίκες ομήρους, οι περισσότερες από τις οποίες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Νοεμβρίου.

1- Nili Eliyahu Margalit, 41 ετών, νοσοκόμα
2- Tamar Shalom Metzger, 78 ετών
3- Raymond Nahum Kirscht, 36 ετών, ασθενής
4- Elena Julian Turbanov, 50 ετών, Ρωσίδα
5- Noraline Babdella, 60 ετών, Φιλιππινέζα/Ισραηλινή
6 – Irina Tatem, 73 ετών, Ρωσίδα
7 – Bethlehem Yehuda, 49 ετών, Αμερικανίδα
8- Merav Ben Yamin Tal, 53 ετών
9 – Ο εχθρός του Μορντεκάι είναι γυναίκα κρατούμενη ηλικίας 75 ετών
10 – Ophelia Rothman, 77 ετών
11 – Detiza Hyman, 84 ετών