Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 -

ΥΠΕΞ: Αδιάκριτη καταγραφή με καταγγελίες από ΜΚΟ η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ



Ανακοίνωση σχετικά με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέδωσε το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για μία αδιάκριτη καταγραφή από καταγγελίες ΜΚΟ, για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος, χωρίς μάλιστα να έχει ζητηθεί η άποψη της ελληνικής πολιτείας.

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. «Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει.

Σημειώνεται ότι στην έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο καταγραφής του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2023, αναφέρει για την Ελλάδα, πως «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους».

Ταυτόχρονα, στη σύνοψη της έκθεσης, γίνεται αναφορά για την κατάσταση στις φυλακές, στο μεταναστευτικό αλλά και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. «Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπρατταν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους», σημειώνεται.

Όπως επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών:

«Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα».

Τονίζεται ακόμη ότι «διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους», καταλήγει.