Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Ημικρανία: Παράγοντες που προβλέπουν την εμφάνισή της



Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση ημικρανίας.

Ωστόσο, οι παράγοντες αυτοί διαφέρουν το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ.

Η κακή αντιλαμβανόμενη ποιότητα ύπνου, η χαμηλότερη από τη συνήθη ποιότητα ύπνου και τα χαμηλότερα από τη συνήθη επίπεδα ενέργειας, σχετίζονται με πρωινή ημικρανία.

Αντίθετα, οι απογευματινές και βραδινές ημικρανίες συνδέονται με αυξημένα επίπεδα άγχους ή υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα ενέργειας την προηγούμενη ημέρα.

«Αυτά τα διαφορετικά μοτίβα των προβλεπτικών παραγόντων των πρωινών και των μεταγενέστερων πονοκεφάλων, αναδεικνύουν τον ρόλο των κιρκαδιανών ρυθμών στην κεφαλαλγία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kathleen Merikangas, επικεφαλής του κλάδου έρευνας γενετικής επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (NIMH).

«Τα ευρήματα μπορεί να μας δώσουν πληροφορίες για τις διεργασίες που διέπουν την ημικρανία και να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη θεραπεία και την πρόληψη».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες ημικρανίας σε 477 άτομα ηλικίας 7 έως 84 ετών.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ημικρανίας και περίπου τρεις στους πέντε είχαν τουλάχιστον μία πρωινή ημικρανία κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τη διάθεση, την ενέργεια, το άγχος και τους πονοκεφάλους τους τέσσερις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά.

Αξιολόγησαν επίσης την ποιότητα του ύπνου τους μία φορά την ημέρα και φορούσαν συσκευές καταγραφής δραστηριότητας για να παρακολουθούν τον ύπνο και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κακή αντιλαμβανόμενη ποιότητα ύπνου συνοδεύτηκε από 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρωινής ημικρανίας, ενώ η μείωση της αυτοαναφερόμενης ποιότητας ύπνου συνδέθηκε με 18% αυξημένο κίνδυνο.

Αλλά αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν το πώς αντιλαμβάνονταν οι συμμετέχοντες τον ύπνο της προηγούμενης νύχτας.

«Οι πονοκέφαλοι σχετίζονταν με την αυτοεκτιμώμενη ποιότητα του ύπνου και όχι με τις πραγματικές μετρήσεις των προτύπων ύπνου», σημειώνει ο Merikangas. «Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της αντιλαμβανόμενης σωματικής και συναισθηματικής κατάστασης στα υποκείμενα αίτια της ημικρανίας».

Η μείωση των συνηθισμένων επιπέδων ενέργειας την προηγούμενη ημέρα συνδέθηκε επίσης με 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας το πρωί.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ενέργειας την προηγούμενη ημέρα συνδέονταν με 17% αυξημένο κίνδυνο ημικρανίας το απόγευμα ή το βράδυ.

Ούτε τα επίπεδα άγχους ούτε τα επίπεδα κατάθλιψης συνδέονταν με τον κίνδυνο ημικρανίας, αφού λήφθηκαν υπόψη ο ύπνος, η ενέργεια και το στρες, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Παραδόξως, δεν βρήκαμε καμία σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης ενός ατόμου – είτε έχοντας περισσότερα συμπτώματα είτε έχοντας υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα συμπτωμάτων – και της πιθανότητας να πάθει κρίση ημικρανίας την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Merikangas.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης των αλλαγών του ύπνου ως προγνωστικού παράγοντα των κρίσεων πονοκεφάλου», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Tarannum Lateef, παιδονευρολόγος του Children’s National Health System στην Ουάσιγκτον.