Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024 -

Η μυστηριώδης πνευμονία και η καχυποψία για τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα – «Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός»



Πολλοί ανησυχούν για την έξαρση περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα. Ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Λάρισας, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, το οποίο δεν είναι καινούριο, είναι η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση από την Κίνα η οποία δημιουργεί καχυποψία ως προς την ακρίβεια της εικόνας που επικρατεί εκεί.

«Υπάρχει μια δυσπιστία για τα δεδομένα της Κίνας, θυμηθείτε ότι και στην αρχική φάση της πανδημίας τα δεδομένα που έδινε η Κίνα δεν ήταν ακριβώς σαφή, καθυστέρησε να ενημερώσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αυτό νομίζω είναι το κύριο θέμα. Στην ουσία από αυτά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η πανδημία, μετά από λίγο μάθαμε ότι είναι αυτή η μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί αυτά και αυτά. Είναι λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός από διάφορα μικρόβια που μπορεί να είναι το μυκόπλασμα που ακούσατε, ο RSV και άλλα που προκαλούν λοιμώξεις μετά την πανδημία. Άρα μια λογική εξήγηση είναι ότι οι Κινέζοι βγάλαν τη μάσκα πολύ καθυστερημένα, πήραν τα μέτρα πίσω, πολύ καθυστερημένα και επομένως τώρα ευάλωτοι, ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ανοσία και εκτέθηκαν τώρα σε οτιδήποτε υπάρχει και κάνουν πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης. Αν δούμε, σημείωσε, τι έγινε στον δυτικό κόσμο πέρυσι, κι εκεί το αντίστοιχο διάστημα υπήρχε μια αύξηση των πνευμονιών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού και στην Αμερική και στην Αγγλία, που αποδόθηκαν στην άρση των μέτρων. Η διαφορά είναι εξήγησε ο Καθηγητής, ότι τότε δεν έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα «κυρίως γιατί πιστεύουμε τα δεδομένα τα δυτικά, ενώ στους Κινέζους έχουμε αυτές τις επιφυλάξεις».

Ο κ. Γουργουλιάνης, περιέγραψε τη «λευκή» πνευμονία που εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα κυρίως σε παιδιά στην Κίνα, ως μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την άρση των μέτρων εκεί, η οποία παρουσιάζει ήπια χαρακτηριστικά. «Ο λευκός πνεύμονας είναι αυτή η ακτινολογική εικόνα που βλέπουμε στις πνευμονίες, δηλαδή γεμίζει ο πνεύμονας, οι κυψελίδες με φλεγμονώδες υλικό. Κάπως έτσι αναγνωρίζουμε την πνευμονία ακτινολογικά. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα» επισήμανε.

Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, εξήγησε ο καθηγητής, είναι αυτό που ισχύει πάντα για τις πνευμονίες. Ότι όταν ο πυρετός παρατείνεται πάνω από τρεις μέρες, υπάρχει έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται ιατρικά αρωγή. «Στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, επειδή παίρνουμε πολλά αντιβιοτικά, αυτό που συμβαίνει, ας πούμε για το μυκόπλασμα που κουβεντιάζουμε τώρα που φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες που προκαλεί αυτή την ήπια πνευμονία, έχουμε δυστυχώς στην Eλλάδα “κάψει” τα αντιβιοτικά και έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά. Επομένως, αν ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, εάν κάποιος πονάει στο θώρακα όταν αναπνέει, αν έχει δύσπνοια ή αν έχει και συννοσηρότητες, δηλαδή αν έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σάκχαρο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του» ανέφερε.

Εκτίμηση του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι η όλη κουβέντα που γίνεται εξαιτίας της έξαρσης της πνευμονίας στην Κίνα, μας βάζει βίαια στην μετά τον κορονοϊό εποχή. «Το μυαλό μας έχει κολλήσει εκεί πέρα, δικαιολογημένα θα έλεγα. Οι πανδημίες έχουν μια τεράστια ουρά πανικού που ακολουθεί τον κόσμο για πολλά χρόνια μετά, αλλά αυτή η εποχή φαίνεται να έχει περάσει» τόνισε καταλήγοντας ο καθηγητής.