Δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν στη Βενεζουέλα από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα, ανέφερε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση που εξειδικεύεται σε ζητήματα υγείας.
«Από χθες μέχρι και σήμερα, καταγράψαμε 15 θανάτους ασθενών από έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης, εννέα από τους οποίους καταγράφηκαν στην Πολιτεία Ζούλια, δύο στην Πολιτεία Τρουχίγιο και τέσσερις στο νοσοκομείο Πέρεζ Καρένο στο Καράκας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσίσκο Βαλένθια, διευθυντής της ένωσης οργανώσεων για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή (Codevida).
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.
«Η κατάσταση των νεφροπαθών είναι πολύ δύσκολη και κρίσιμη. Το 95% των μονάδων αιμοκάθαρσης, που μπορεί πλέον να φτάσει και το 100%, έχουν παραλύσει εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτροδότησης» τόνισε ο Βαλένθια.
«Στις ελάχιστες κλινικές μονάδες αιμοκάθαρσης, όπου υπάρχουν γεννήτριες ρεύματος, ήταν πολύ δύσκολη η ενεργοποίησή τους, εξαιτίας έλλειψης καυσίμων», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής της ΜΚΟ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των θανάτων. Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση στην χώρα, ο Βαλένθια τόνισε ότι η συνέχιση διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 10.200 ασθενών.
Την Παρασκευή παιδιατρικές κλινικές μονάδες δεν μπόρεσαν να παρέχουν υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε 48 παιδιά, σημείωσε.
Ο Μαδούρο καταγγέλλει νέα «κυβερνοεπίθεση»
Αργά το Σάββατο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε νέα «κυβερνοεπίθεση» που εμπόδισε τις αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την χώρα, η οποία επλήγη πριν από 48 ώρες από γενικευμένο μπλακ άουτ.
«Σήμερα, 9 Μαρτίου, είχαμε προχωρήσει κοντά στο 70% (της αποκατάστασης) όταν δεχθήκαμε το μεσημέρι μία άλλη κυβερνοεπίθεση κατά μίας ενεργειακής πηγής που λειτουργούσε τέλεια. Αυτό ματαίωσε ό,τι είχαμε καταφέρει», εξήγησε μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του συγκεντρωμένους στο κέντρο του Καράκας.
Χωρίς τηλεφωνικό δίκτυο, νερό και τρόφιμα μεγάλες περιοχές της χώρας
Ολάκερες οικογένειες είχαν σταθμεύσει χθες κατά μήκος του κυριότερου αυτοκινητόδρομου Φρανσίσκο Φαχάρδο στο Καράκας στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τηλεφωνικό δίκτυο, μία υπηρεσία που κατέστη σπάνια από την Πέμπτη εξαιτίας της πρωτόφαντης γενικής βλάβης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.
«Ο γιός μου και τα αδέλφια μου είναι εκτός Βενεζουέλας και θέλουν να μάθουν νέα. Επίσης κι εγώ θέλω να μάθω πληροφορίες γιατί δεν γνωρίζουμε το παραμικρό απ’ ότι συμβαίνει στη χώρα. Εδώ υπάρχουν τηλεφωνικές συνδέσεις και υπάρχει δίκτυο», εξηγεί η Μπερνανδέτ Ραμίρες, η οποία έφθασε στην περιοχή μαζύ με κάποιους γείτονές της.
Η γιγάντια βλάβη στην ηλεκτρική παροχή, που σημειώθηκε στις 16.50 τοπική ώρα (22.50 στην Ελλάδα) της Πέμπτης, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και την πρόσβαση στο Ιντερνέτ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επίσης, πλήθος κόσμου συνέρρεε σε μία περιοχή του Καράκας που διέθετε φωτοβολταϊκά κάτοπτρα για να φορτίσει τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων.
Εξόν από τις τηλεπικοινωνίες ιδιαίτερα επλήγη η παροχή νερού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και τα τρόφιμα στη χώρα με το τροπικό κλίμα.
Εκεί όμως που η διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα νοσοκομεία: τουλάχιστον 15 άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο καθώς δεν λειτουργούν τα μηχανήματα αιμοδιάλυσης κι επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ή αυτές δεν λειτουργούν, σημειώνει η ΜΚΟ για την ποιότητα υγείας Codevida.
Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Corpoelec κατήγγειλε, χωρίς να προσθέτει άλλα στοιχεία, «σαμποτάζ» στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γκούρι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Λατινική Αμερική και το κυριώτερο στη χώρα.
Για την ευθύνη στην ιστορικών διαστάσεων διακοπή ρεύματος αλληλοκατηγορούνται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό. Ο πρώτος κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ηλεκτρικό πόλεμο» εναντίον του, που προκλήθηκε από μία «κυβερνοεπίθεση», ενώ ο δεύτερος κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ