Με ξεπερασμένη ρητορική της δεκαετίας του '80 μιλώντας για νεοφιλελευθερισμό και Δεξιά και αντιγράφοντας σε πολλά σημεία τον Αντρέα Παπανδρέου προσπάθησε να απαντήσει την σφοδρή επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό.
Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί για άλλη μία φορά με το Δημόσιο, λέγοντας να μην δοθούν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τα χρήματα αυτά που έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν ως ένα κομμάτι αντιστάθμισμα για την βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού.
Οι τόνοι στη Βουλή ήταν αρκετά υψηλοί για το ασφαλιστικό και μάλιστα όχι μόνο ανάμεσα στο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μεταξύ των υπολοίπων της Βουλής.
Ο Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και τον κατηγόρησε τον ότι ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.
Στη δευτερολογία του στη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να ψηφίσει την ασφαλιστική μεταρρυθμίσει εάν τολμάει. «Δεν θα τολμήσετε να την ψηφίσετε, όμως, γιατί είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ. Μητσοτάκη γιατί σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Σας ρώτησα εάν συμφωνείτε με την πρόταση που καταθέσαμε για μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μην έχουν περικοπή συντάξεων.
Απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση, που οι ίδιοι οι εργοδότες συμφωνούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «σας ευγνωμονώ ειλικρινά γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές διαφορές μας θα είναι ευδιάκριτες στον ελληνικό λαό. Και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας».
Παράλληλα ανέφερε ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι υψηλοί μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές αλλά η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι προνομιακές σχέσεις μίας χούφτας ολιγαρχών με το κράτος. «Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060 και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας ευγνωμονούμε που το λέτε γιατί αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί να γίνει πιστευτό από κανέναν άνθρωπο που έχει στοιχειώδη λογική», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Απάντησε και ο υπουργός Οικονομικών στο περιβόητο αυτό επιχείρημα, ότι δεν υπήρχε η απαίτηση των δανειστών για 1,8 δισ. μείωση των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό το ανακάλυψαν ξαφνικά οι δανειστές στην διαπραγμάτευση. Και αυτό δεν το ήξεραν πριν οι δανειστές αλλά επειδή τους θυμώσαμε το θυμήθηκαν. Και εσείς επειδή δεν τους θυμώσατε δεν το θυμήθηκαν. Αυτά που λέτε δεν στέκουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο κλείσιμο της συζήτησης ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να καταθέσει δημόσια μία πρόταση και όχι κρυφά στους θεσμούς.
«Πήραμε την απόφαση να καταθέσουμε μία απόφαση δεν καταθέσαμε κρυφά στους θεσμούς και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη διότι κατέδειξε το πρόβλημα καταρχάς. Συζητάμε διότι έχουμε ένα πρόβλημα ου θα σκάσει στα χέρια μας όποιος και αν κυβερνά αυτό τον τόπο.
Υπήρξε μία συμφωνία των περισσοτέρων στη διαπίστωση αυτή. Ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε μέτρα σε μεταρρυθμίσεις για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν και νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.
«Το επόμενο διάστημα θα είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε διάλογο πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων όχι στην παραπληροφόρηση. Και θέλουμε ο διάλογος να καταλήξει σε μία μεταρρύθμιση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πιστεύουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι εφικτός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ο Αρμαγεδδώνας ήρθε με τις περικοπές των συντάξεων»
Προσκλητήριο διαλόγου με κατάθεση προτάσεων από την αντιπολίτευση απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό υπεραμύνθηκε της θεσμοθέτησης ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης με κοινές εισφορές και τρόπο υπολογισμού σύνταξης.
Υπογράμμισε ότι το κράτος εγγυάται συνολικά την καταβολή όλων των συντάξεων και προανήγγειλε αναδιάρθρωση του διοικητικού μοντέλου του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της ενοποίησης των ταμείων που θα βελτιώσει και την εισπραξιμότητα των πόρων, αλλά θα μειώσει και το διαχειριστικό κόστος του συστήματος.
Επανέλαβε δυο φορές ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των συντάξεων και επέμεινε με ένα παράδειγμα ότι η διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ του νέου και του παλιού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους.
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση απηύθυνε το ερώτημα αν επιθυμούν την αναδιάρθρωση του συστήματος ασφάλισης και σύνταξης ή απλώς μια ακόμα τη 12η στη σειρά μείωση των συντάξεων.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κυβερνητικής πρότασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοιχτοί στην κριτική αλλά όχι στην ασύστολη παραπληροφόρηση». Διαβεβαίωσε ότι οι βελτιωτικές παρεμβάσεις για τους ηλικιακά νεότερους είναι δεδομένες και επανέλαβε ότι στόχος είναι η προστασία των νέων επιστημόνων με ευνοϊκό υπολογισμό των εισφορών.
Ένα ξεχωριστό και αρκετά μεγάλο κόμματι της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε αποκλειστικά τον αγροτικό κόσμο με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στους συνδικαλιστές των μπλόκων ότι αρνούνται το διάλογο με τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα» σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα, προαναγγέλλοντας, την ίδια ώρα, ξεχωριστή δέσμη μέτρων για την προστασία των κατ’ επάγγελμα αγροτών.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στην πλευρά της αντιπολίτευσης προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση κρυφτούλι ή δημαγωγία για το ασφαλιστικό. Αναγνώρισε ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα πρόβλημα και σημείωσε ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και τις πολιτικές των μνημονίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με αριθμητικά στοιχεία την κατάσταση στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό γίνεται γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό καθώς υπ τις υπαρχούσες συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι επιπλέον πόροι για την πληρωμή των συντάξεων.
«Για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 το σύστημα εκτός από τις εισφορές να βρει πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ που αυξάνονται σε 1,4 δις. Το 2016 και σε 2,5 δις το 2018» ανέφερε ο πρωθυπουργός που επιτέθηκε στην αντιπολίτευση καταλογίζοντας μεγάλο μερίδιο βαριάς ευθύνης στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όπως είπε «παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν βαριές ευθύνες».
Κατηγόρησε συνολικά όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης για τη διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και χαρακτήρισε ως εγκληματικές τις συνέπειες του PSI.
Ο πρωθυπουργός στη διαχείριση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε την πρόταση της κυβέρνησης για μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταστήσει το ασφαλιστικό βιώσιμο. Κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει κρυφτό και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ουδέποτε κατέθεσαν προτάσεις ζητώντας έστω και τώρα τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό.
Το ζήτημα του ασφαλιστικού ξεπερνά τη συμφωνία υποστήριξε ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να απεμπλέξει το ασφαλιστικό από το οικονομικό πρόγραμμα, επικαλούμενος τη δυνατότητα να βρεθούν ισοδύναμα που θα προταθούν στους Θεσμούς, όπως έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.
Υπεραμύνθηκε των κινήσεών του για το διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να μην κοπούν οι συντάξεις με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζήτησε να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη θέση τους για το αν θα στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση ή αν θα παραμείνουν προσηλωμένα στα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί για περικοπή συντάξεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης
Αλλαγή αντιπολιτευτικής τακτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αιφνιδίασε την κυβέρνηση παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό, έκανε αυτοκριτική για λάθη που έγιναν στο παρελθόν ακόμα και την περίοδο που ήταν το κόμμα του στην εξουσία και απάντησε ευθέως στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, προανήγγειλε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα capital control μετά και τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη. «Θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Η κυβέρνηση κόβει συντάξεις λόγω της «μαύρης τρύπα» που δημιούργησε
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι οι δανειστές ζητούν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό λόγω της «μαύρης τρύπας» ύψους 1.8 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Η τρόικα ουδέποτε μας είχε ζητήσει να κόψουμε συντάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και έκλεισε κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για το ασφαλιστικό προτείνοντας: Την δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων και όχι ενός που προτείνει η κυβέρνηση, την χρησιμοποίηση των εργαλείων που προσφέρει το σύστημα «Ήλιος» για την αδήλωτη εργασία και τον συμψηφισμό όσων χρωστούν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία με τις επιδοτήσεις.
Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διευκρίνιζαν για την συγκεκριμένη πρόταση ότι «για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες, η ΝΔ προτείνει τον συμψηφισμό όσων χρωστούν με τις επιδοτήσεις που αυτοί έλαβαν τον τελευταίο χρόνο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ακυρώσει τις αυξήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και να σταματήσει την διόγκωση του κομματικού κράτους. «Το αντέχετε αυτό; Αν θέλετε ελάτε να το συζητήσουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να δημιουργήσει μια Ελλάδα με συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Από τα τρακτέρ στο ΔΝΤ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όλες τις επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ο οποίος τον κατηγόρησε ότι οι θέσεις του ταυτίζονται με εκείνες των δανειστών και συγκεκριμένα με το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διάβασε επιστολή της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ζητούσε νέο δάνειο αλλά και συνεργασία με το ταμείο, την στιγμή που το Μαξίμου επισήμως επιχειρούσε να θέσει εκτός προγράμματος το ΔΝΤ. «Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε το νέο μνημόνιο και δεσμεύσατε την χώρα για τρία ακόμα χρόνια. Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι να πάτε στο ΔΝΤ».
Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε τους Έλληνες. Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».
Παράλληλα, κάλεσε τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να καταθέσουν την αναλογιστική μελέτη που έχουν κάνει για το ασφαλιστικό και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας τα έχει στείλει στην τρόικα. «Γιατί δεν καταθέτετε τα στοιχεία στη Βουλή; Προτιμάτε την τρόικα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε «εσείς που κόπτεστε για τις επικουρικές συντάξεις γιατί τις μειώσατε κατά 6% και ο κ. Φλαμπουράρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κατά 20%. Η τρόικα επί διακυβέρνησης ΝΔ ζητούσε ενοποιήσεις ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, δεν ζήτησε δημοσιονομικά μέτρα».
Τι είπαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί
Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει.
«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ, Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε.
Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» είπε.
Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».