Οι δίαιτες που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη κόκκινου κρέατος (μπριζόλες, λουκάνικα, μπέικον κλπ) μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες στην υγεία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η μείωση στο κόκκινο κρέας θα μπορούσε να εμποδίσει, ειδικά τις γυναίκες, να απορροφούν ζωτικά μέταλλα και βιταμίνες, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη D.
Η ανάλυση των δεδομένων της πανβρετανικής έρευνας National Diet and Nutrition Survey (NDNS) έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερα από 40 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανεπαρκή επίπεδα σε ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη Β12 και κάλιο. Αποδείχτηκε επίσης ότι έχουν χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν μεταξύ 40-69 γραμμάρια από κόκκινο κρέας ημερησίως.
Τι κάνει το κόκκινο κρέας
Η δρ. Emma Derbyshire, διατροφολόγος για τη δημόσια υγεία και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Η ολοένα αυξανόμενη 'ενθάρρυνση' για να τρώμε λιγότερο κόκκινο κρέας μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις θρεπτικών ουσιών που είναι εμφανείς σε πολλούς ανθρώπους (...) Αυτή η μελέτη δείχνει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της χαμηλότερης πρόσληψης βασικών θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία (...) Το κόκκινο κρέας είναι μια θρεπτική τροφή με θρεπτικά συστατικά και είναι η καλύτερα απορροφήσιμη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας”.
Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε;
Η δρ. Derbyshire λέει: “Κατά μέσο όρο συνιστάται να τρώτε τουλάχιστον 70 γραμμάρια κόκκινο κρέας ανά ημέρα, ενώ το συνεχιζόμενο πρόβλημα της ανεπάρκειας σιδήρου και ψευδαργύρου στις γυναίκες υποδηλώνει ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, όχι λιγότερο”.
Πώς έγινε η έρευνα – Τι έδειξαν οι αριθμοί
Τα δεδομένα από 2.021 γυναίκες ηλικίας 11-64 ετών την περίοδο 2008 έως και 2012 αναλύθηκαν από ειδικούς. Μεταξύ των συμμετεχόντων, η μέση πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ήταν 47γρ. ημερησίως για γυναίκες ηλικίας 19-64 ετών, ενώ το 43% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωναν λιγότερο από 40 γραμμάρια/ημέρα.
Αυτές οι προσλήψεις είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα συνιστώμενα επίπεδα που είναι στα 70γρ. κόκκινου κρέατος ανά ημέρα.
Οι μέσες ημερήσιες ημερήσιες προσλήψεις σιδήρου και ψευδαργύρου ήταν κάτω από το όριο και υπολογίστηκαν στα 30,5 και 9,8% των συμμετεχόντων, αντίστοιχα. Ένα επιπλέον ποσοστό 14,7% και 25,1% είχαν μειωμένα επίπεδα σε ριβοφλαβίνη και κάλιο, αντίστοιχα. Τέλος, σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες (48,5%) είχαν πρόσληψη έλλειψη σεληνίου, ενώ τοη μέση πρόσληψη βιταμίνης D ήταν μόλις 1,98 mg/ημέρα.
Κατά τη σύγκριση των δεδομένων μεταξύ των γυναικών με συνολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος μικρότερη από 40γρ. ημερησίως και εκείνων που κατανάλωναν 40-69γρ. ημερησίως, η λήψη μικροθρεπτικών συστατικών ήταν σαφώς χαμηλότερη σε εκείνες τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 40γρ.
Η αναλογία των ατόμων με μικροθρεπτικά συστατικά κάτω από το όριο ήταν σημαντικά υψηλότερη για τον σίδηρο, τον ψευδάργυρο, την βιταμίνη Β12 και το κάλιο, μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν λιγότερα από 40γρ. από κόκκινο κρέας την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν 40-69γρ.
Επιπτώσεις
Οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου και αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι επίσης κρίσιμος για την αναπαραγωγική υγεία, με την σιδηροπενική αναιμία να έχει ευρείες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.
Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την έλλειψη σιδήρου στις γυναίκες που είναι σε ηλικία τεκνοποίησης με μειωμένη γνωστική ικανότητα, κακή ψυχική υγεία και αυξημένη κόπωση.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέρος πολλών ενζύμων και απαιτείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για την συντήρηση τριχών, δέρματος και νυχιών.
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες χορτοφάγοι τείνουν να έχουν προσλήψεις ψευδαργύρου κάτω από τα συνιστώμενα ποσά.