Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Πότε οι ενοχλήσεις μετά το φαγητό σημαίνουν χολοκυστίτιδα



Ειδικά τις ημέρες των γιορτών είναι συνηθισμένο να παρασυρόμαστε και να τρώμε περισσότερο με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ενοχλήσεις στο στομάχι, oι οποίες όμως χαρακτηρίζονται από παροδικότητα.

Θα πρέπει, ωστόσο να γνωρίζετε ότι ενοχλήσεις που εμφανίζονται στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς και αναπτύσσονται συχνά σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα, δεν είναι απολύτως αθώες και θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν, αφού ίσως πρόκειται για χολοκυστίτιδα.

Πρόκειται, δηλαδή, για φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, προκαλούμενη συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων με χολόλιθους.

Παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες, παχύσαρκους ασθενείς, καθώς και σε εκείνους που είναι σε δίαιτα.

Η οξεία χολοκυστίτιδα προκαλείται συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων, χημικό ερεθισμό και συχνά λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.

Η χολή σχηματίζεται στο ήπαρ και φέρεται μέσω του ηπατικού πόρου στη χοληδόχο κύστη, όπου και αποθηκεύεται. Η χοληδόχος κύστη αδειάζει τη χολή μέσω του κυστικού πόρου στο χοληδόχο πόρο, ο οποίος που σχηματίζεται από τη συμβολή του ηπατικού με τον κυστικό πόρο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

- Ο πόνος στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιάς εκδηλώνεται συνήθως μετά από ένα λιπαρό γεύμα

- Συνοδά συμπτώματα μπορεί να είναι ο πυρετός, τα ρίγη, η ναυτία και ο εμετός

- Ο πόνος εξαπλώνεται στο δεξί ώμο ή στη δεξιά πλευρά της πλάτης

- Παρατηρείται ίκτερος στο 20% περίπου των ασθενών

Πώς αντιμετωπίζεται

Στην περίπτωση της χολοκυστίτιδας επιβάλλεται να γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στο 60% των περιπτώσεων η οξεία χολοκυστίτιδα υποχωρεί με διακοπή σίτισης, ρινογαστρικό σωλήνα, ενδοφλέβια υγρά και αντιβίωση. Χολοκυστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης), πρέπει πάντα να γίνεται μετά από ένα επεισόδιο οξείας χολοκυστίτιδας.

Υπάρχουν δύο τάσεις. Η πρώτη υποστηρίζει ότι η χολοκυστεκτομή πρέπει να γίνεται «εν ψυχρώ», δηλαδή εβδομάδες μετά την οξεία φάση. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η επέμβαση πρέπει να γίνεται αμέσως σε όλους τους ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα, (εν θερμώ), εκτός αν η γενική κατάσταση του ασθενή δεν το επιτρέπει.

Στο 50% των περιπτώσεων μπορεί να χειρουργηθεί λαπαροσκοπικά, παρά τις δυσκολίες που οφείλονται στη φλεγμονή. Φυσικά, oι επιπλοκές (ύδρωπας, εμπύημα, διάτρηση της κύστης), απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση, όπως και η αλιθιασική χολοκυστίτιδα.