Η Βόρεια Κορέα απείλησε τη Νότια Κορέα με τυφλά στρατιωτικά χτυπήματα, αν δεν σταματήσει την προπαγάνδα από τα μεγάφωνά της στην άλλη πλευρά των συνόρων και προειδοποίησε τις ΗΠΑ με «πολύ ισχυρά στρατιωτικά αντίποινα» αν προχωρήσουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με την Σεούλ.
Οι απειλές αυτές εκφράζονται την ώρα που η κορεατική χερσόνησος γνωρίζει μια αναζωπύρωση των εντάσεων μετά την έκρηξη ναρκών κατά προσωπικού, την ευθύνη για την οποία η Σεούλ επέρριψε στην Πιονγκγιάνγκ, και την ανακοίνωση της πραγματοποίησης προσεχώς κοινών στρατιωτικών ασκήσεων από την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.
Επίσης οι απειλές αυτές έρχονται την ώρα που εορτάζεται η 70η επέτειος από την απελευθέρωση της κορεατικής χερσονήσου μετά την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας το 1945. Οι εορτασμοί για την επέτειο αυτή είχαν γεννήσει ελπίδες ότι θα άρχιζε μια προσέγγιση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ. Αντιθέτως ωστόσο οι δύο χώρες άρχισαν τις αλληλοκατηγορίες.
Η Νότια Κορέα έδωσε εντολή αυτήν την εβδομάδα να ξαναρχίσει ο πόλεμος προπαγάνδας στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα σε αντίποινα για τις εκρήξεις ναρκών στις 4 Αυγούστου, στις οποίες δύο στρατιώτες της ακρωτηριάστηκαν.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι τα μεγάφωνα που βρίσκονται στην μεθόριο θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια και να μεταδίδουν μηνύματα που θα καταγγέλλουν τις βορειοκορεατικές προκλήσεις.
Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία διέψευσε χθες ότι φέρει την παραμικρή ευθύνη για τις εκρήξεις αυτές ναρκών, αξίωσε από την Σεούλ να σταματήσει τον πόλεμο προπαγάνδας καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει μια στρατιωτική δράση υπό την μορφή τυφλών πληγμάτων, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, απείλησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ με πολύ ισχυρά στρατιωτικά αντίποινα αν προχωρήσουν στα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε μεγάλη κλίμακα με την Σεούλ, τα οποία προβλέπεται να αρχίσουν την Δευτέρα. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θα κινητοποιηθούν κατά την διάρκεια δύο εβδομάδων για τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν στην πραγματικότητα μια προσομοίωση μέσω υπολογιστή μιας εισβολής στην Νότια Κορέα από την Βόρεια.
Εξάλλου μεγαλώνοντας κι άλλο την απόσταση από την Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι γυρίζει σήμερα πίσω τα ρολόγια κατά 30 λεπτά, καθιερώνοντας την δική της ζώνη ώρας για να διαφοροποιηθεί από την ώρα που είχε επιβάλλει η Ιαπωνία μετά την εισβολή της στην κορεατική χερσόνησο το 1910.
Μέχρι σήμερα, η Ιαπωνία, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα βρίσκονταν στην ίδια ζώνη ώρας, εννέα ώρες μπροστά από την ώρα Γκρίνουιτς, η οποία καθιερώθηκε την εποχή που η ενωμένη τότε Κορέα ήταν αποικία της Ιαπωνίας, από το 1910 έως το 1945.