Κυριακή 06 Απριλίου 2025 -

Nέο ρεκόρ κατέγραψαν οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι – Το Forbes μέτρησε 146, πολλούς με νέα υπηκοότητα



Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στη διεθνή λίστα του Forbes αυξήθηκε κατά 21 άτομα, εκ των οποίων οι 15 είναι νέα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικου, άλλοι 10 επέστρεψαν στη λίστα, ενώ τέσσερις επιχειρηματίες βρέθηκαν εκτός. Ο ηγέτης παρέμεινε ίδιος: ο μέτοχος της Lukoil, Βαγκίτ Αλεκπέροφ, διατηρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση μεταξύ των Ρώσων.

Πέρσι, το 2024, το Forbes είχε καταγράψει ρεκόρ στον αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών στη λίστα των δισεκατομμυριούχων: από 110 είχαν φτάσει τους 125. Όμως αυτό το ρεκόρ κράτησε μόλις ένα έτος. Το 2025, ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό – 146 άτομα.

Η αύξηση του αριθμού σχετίζεται κυρίως με τα νέα ονόματα στη λίστα: φέτος, 15 νέοι Ρώσοι μπήκαν στη διεθνή κατάταξη. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν επιχειρηματίες που δημιούργησαν την περιουσία τους από το μηδέν, άλλοι που πλούτισαν κατά την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και κληρονόμοι. Εξίσου ποικιλόμορφη είναι και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα: άνθρακας, μεταφορές, κατασκευές, χρηματοοικονομικά, τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανία, λιανεμπόριο, καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια.

Πλουσιότερος από τους νεοεισερχόμενους αναδείχθηκε ο ιδιοκτήτης της φαρμακευτικής εταιρείας «Pharmasyntez» και πολιτογραφημένος Ρώσος, Βίκραμ Πούνια, με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια.

Ένα ακόμη ρεκόρ: η συνολική περιουσία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στα 625,5 δισ. δολάρια. Το προηγούμενο υψηλότερο ποσό είχε καταγραφεί το 2021, πριν από την έναρξη της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, και ανερχόταν σε 606,2 δισ. δολάρια – και αυτό το ρεκόρ πλέον ξεπεράστηκε.

Ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ διατηρεί την πρωτιά στη Ρωσία, με εκτιμώμενη περιουσία 28,7 δισ. δολάρια, περνώντας οριακά τον Αλεξέι Μορντάσοφ (συνιδιοκτήτης της Severstal) με 28,6 δισ. και τον Λεονίντ Μιχέλσον (μέτοχος σε Novatek και Sibur) με 28,4 δισ..

Μαζί με τον Αλεκπέροφ, μόνο πέντε δισεκατομμυριούχοι έχουν βρεθεί στην κορυφή της ρωσικής λίστας περισσότερες από μία φορές:

Βλαντιμίρ Λίσιν (τέσσερις φορές),

Ρομάν Αμπράμοβιτς,

 

Αλισέρ Ουσμάνοφ,

Λεονίντ Μιχέλσον (από τρεις φορές),

και Βλαντιμίρ Ποτάνιν (δύο φορές).

Στην 50ή θέση της λίστας βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης με περιουσία που εκτιμάται στα 1, δισ. δολάρια.

Στα αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνονται ακόμα ο συνιδρυτής της Alfa Group (Τράπεζες) Αλεξέι Κουσμίτσεφ, του οποίου η καθαρή περιουσία ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδίδεται πλέον στη Γαλλία, και ο πρώην πρόεδρος της Alfa Bank, Πιοτρ Άβεν, ο οποίος πολιτογραφήθηκε ως Λετονός, με περιουσία με 4,7 δις δολάρια.

Ομοίως, η ιδρύτρια της Inteko, Yelena Baturina, σύζυγος του περιβόητου για οικονομικά σκάνδαλα δημάρχου της Μόσχας Λούτσκοφ επί προεδρίας Γιέλτσιν, με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλώνεται πλέον ως Βρετανίδα επιχειρηματίας.

Αρκετοί δε από αυτούς τους «πρώην» Ρώσους δισεκατομμυριούχους έχουν μετεγκατασταθεί στην Ελβετία, όπως ο Μιχαήλ Προχόροφ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ο Γιεγκόρ Κούλκοφ (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι αδελφοί Βλαντιμίρ και Νικολάι Φαρτούσνιακ.

Άλλες σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον Αντρέι Μελνιτσένκο (17,4 δισεκατομμύρια δολάρια), που εκπροσωπεί πλέον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Αλίσερ Ουσμάνοφ (16,7 δισεκατομμύρια δολάρια), που συνδέεται με το Ουζμπεκιστάν, και τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό αλλά του Σκορπιού.

H πρώτη δεκάδα των Ρώσων δισεκατομμυριούχων σύμφωνα με τη λίστα Forbes:

Αλεξέι Μορντάσοφ: Κύριος μέτοχος και πρόεδρος της Severstal, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα και εξόρυξης στη Ρωσία.

Βλαντιμίρ Λίσιν: Πρόεδρος και κύριος μέτοχος της Novolipetsk Steel (NLMK), μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στη Ρωσία.

Βλαντιμίρ Ποτάνιν: Ιδρυτής και πρόεδρος της Interros, με σημαντικά συμφέροντα στον τομέα των μετάλλων.

Λεονίντ Μιχέλσον: Συνιδρυτής και πρόεδρος της Novatek, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου στη Ρωσία.​

Πάβελ Ντούροφ: Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, η οποία έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.

Αλισέρ Ουσμάνοφ: Επενδυτής με συμφέροντα στον χάλυβα, τις τηλεπικοινωνίες και άλλους τομείς. ​

Αντρέι Μελνιτσένκο: Ιδρυτής της EuroChem, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες λιπασμάτων παγκοσμίως, και της SUEK, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης άνθρακα στη Ρωσία.​

Βαγκίτ Αλεκπέροφ: Πρώην πρόεδρος της Lukoil, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου παγκοσμίως.​

Μιχαήλ Φρίντμαν: Συνιδρυτής της Alfa Group, ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους στη Ρωσία, με συμφέροντα στις τράπεζες, το λιανεμπόριο και το πετρέλαιο.​

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Επενδυτής με συμφέροντα στον χάλυβα, την εξόρυξη και το ποδόσφαιρο, γνωστός για την ιδιοκτησία της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea στο παρελθόν.