Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 -

Τυρόπιτα με διάφορα τυριά και γιαούρτι



Μια πανεύκολη συνταγή για μια εξαιρετική σπιτική τυρόπιτα.

Υλικά:

• 450 γραμ. τρίμματα και αλμύρα από βαρελίσια φέτα ή φέτα τριμμένη
• 100 γραμ. μυζήθρα ανάλατη φρέσκια
• 100 γραμ. κασέρι τριμμένο
• 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 2 φύλλα σφολιάτας (1 πακέτο)
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη λιωμένη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• φυτίνη ή μαργαρίνη για το ταψί και τα φύλλα

Εκτέλεση:

Σ᾿ ένα μπολ λιώνουμε μ᾿ ένα πηρούνι ή με το χέρι τη μυζήθρα, προσθέτουμε τη φέτα, το κασέρι, τα ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατίζουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι Ν°30, (διαμ 30 εκ.) και στρώνουμε τη σφολιάτα (αν η σφολιάτα είναι μικρότερη από το ταψί, κόβουμε από τα περισσεύματα και συμπληρώνουμε).

Έπειτα ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.

Σκεπάζουμε με τη δεύτερη σφολιάτα και ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντας κόθρο γύρω - γύρω.

Αλείφουμε το πάνω φύλλο με μαργαρίνη και το χαράζουμε σε κομμάτια.

Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30΄- 35΄ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Όταν είναι έτοιμη η τυρόπιτα, τη βγάζουμε απ᾿ το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10', την κόβουμε και την απολαμβάνουμε.