Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 -

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή



Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. τυρί φέτα
  • 300 γρ. ανθότυρο
  • 1/2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
  • 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα των φύλλων

 

 
 
 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, σε καυτό νερό ζεματίζετε το σπανάκι, σουρώνετε, ψιλοκόβετε και αφήνετε να κρυώσει.
  2. Τρίβετε με τα χέρια τα τυριά ή με ένα πιρούνι σε βαθύ σκεύος.
  3. Χτυπάτε τα αβγά με τον αβγοδάρτη και τα ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα τυριά.
  4. Προσθέτετε αλάτι κατά βούληση και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  5. Βουτυρώνετε ένα ταψί και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
  6. Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε καθαρό πάγκο, αλείφετε με λίγο βούτυρο και βάζετε στην άκρη του και κατά μήκος λίγη από την γέμιση.
  7. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό σφιχτά και το τοποθετείτε κουλουριασμένο στο κέντρο του ταψιού, σαν να φτιάχνετε μια σπείρα.
  8. Βουτυρώνετε και γεμίζετε το επόμενο φύλλο και το βάζετε στο ταψί, τυλίγοντας γύρω από το πρώτο.
  9. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.
  10. Περιχύνετε την πίτα με λίγο ακόμα λιωμένο βούτυρο και την αλείφετε ελαφρά με τον κρόκο του αβγού.
  11. Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς για περίπου 40' ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια της.