Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Σούπα βελουτέ με πατάτες και καρότα



Υλικά:
700 γρ. καρότα καθαρισμένα
45 ml ελαιόλαδο
250 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
300 ml γάλα
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τα καρότα σε τέταρτα ή σε στρογγυλά κομμάτια.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος με το ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα μισοψημένα καρότα, τις πατάτες, το ζωμό και το αλατοπίπερο και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο της στο μπλέντερ και χτυπάμε τα υλικά, ώσπου να γίνουν λεία κρέμα.

Αδειάζουμε την κρέμα των λαχανικών στην κατσαρόλα και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα. Σιγοβράζουμε για λίγο και προσθέτουμε, αν χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.

Σερβίρουμε με κρουτόν ( τηγανισμένοι με βούτυρο ή με ελαιόλαδο, τραγανοί, κύβοι ψωμιού) ή με τηγανισμένα κομματάκια από μπέικον.

Σημείωση: Είναι απαραίτητο το ψήσιμο των καρότων, γιατί δίνει στη σούπα πλούσια γεύση.