Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 -

Ριζότο με κολοκύθα, πράσα, πιπεριά και κόλιανδρο



Υλικά:

2 πράσα, το άσπρο τους και 2,5 εκ. από το πράσινο μέρος, καλά πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1/3 φλ. ελαιόλαδο

1-3 κ.γλ. χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

750 γρ. κολοκύθα κόκκινη (ή πολτό από πράσινο μεγάλο κολοκύθι), ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, κομμένη σε κύβους του 1 εκ.

½ φλ. ξηρό λευκό κρασί

3 φλ. ζωμό κότας, χωρίς λίπος ή νερό (ή περισσότερο)
1½ φλ. ρύζι Arborio ή Θράκης "Μυλέλια"

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε
2/3 φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα

2/3 φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1. Σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέτουμε το πιπέρι, το σκόρδο και την κολοκύθα. Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί, για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

3. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μερικές φορές.

4. Προσθέτουμε περίπου ½ φλιτζάνι νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κολοκύθα να σιγοβράσει για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. (Μέχρι αυτό το σημείο το φαγητό μπορεί να έχει ετοιμαστεί αρκετές ώρες νωρίτερα).

5. Είκοσι λεπτά περίπου πριν σερβίρουμε, βάζουμε το ζωμό σε κατσαρόλα να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά.

6. Ζεσταίνουμε το μείγμα της κολοκύθας και, καθώς αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα, ώστε να λαδωθεί όλο.

7. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι περίπου από το ζεστό ζωμό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας ανά ½ φλιτζάνι ζωμό καθώς απορροφάται από το ρύζι.

8.Μετά από 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε το ρύζι, που πρέπει να είναι al dente.

9.Βάζουμε αλάτι και μαύρο πιπέρι.

10. Βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύοντας καλά.

Σερβίρουμε το ριζότο σε ζεσταμένα πιάτα της σούπας, πασπαλισμένο με το κόλιανδρο.