
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ σε αυτό που αποκαλεί «Ημέρα Απελευθέρωσης». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει πως το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να συγκεντρωθούν χρήματα και να ενθαρρυνθεί η εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, προκαλεί κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.
Οι δασμοί είναι συνοριακοί φόροι που επιβάλλονται στην εισαγωγή αγαθών από ξένες χώρες. Οι εισαγωγείς τούς πληρώνουν κατά την είσοδό τους στην τελωνειακή υπηρεσία της χώρας ή του μπλοκ που τους επιβάλλει.
Ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τη νέα δασμολογική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει
Ξεκίνησε την εκδήλωση λέγοντας ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα και πως η «2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε». Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν δασμούς 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολούθως για τις εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες: Κίνα (34%), Ινδία (26%), Νότια Κορέα (25%), Ιαπωνία (24%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Βιετνάμ (46%), Ελβετία (31%), Καμπότζη (49%), Νότια Αφρική (30%), Ινδονησία (32%), Βραζιλία (10%), Σιγκαπούρη (10%). Για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, οι δασμοί θα είναι ύψους 32%.
Σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά.
Η διακήρυξη της «Οικονομικής μας Ανεξαρτησίας»
«Είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Τραμπ από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. «Για χρόνια, οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να κάθονται στο περιθώριο, καθώς άλλα έθνη γίνονταν πλούσια και ισχυρά, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος μας. Αλλά τώρα είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε».
Ο Τραμπ τόνισε στην ομιλία του οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία, ακόμη και όταν πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους περισσότερους Αμερικανούς καταναλωτές. «Οι ΗΠΑ έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και λεηλασίας από ξένους, οι φορολογούμενοί μας έχουν διαλυθεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά», πρόσθεσε.
Στόχος των δασμών
Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να αποκαταστήσει την παραγωγική δύναμη των ΗΠΑ και το εμπορικό ισοζύγιο. Αλλά ταυτόχρονα κλιμακώνει έναν αναδυόμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές σε μια περίοδο για την οικονομία που δεν χαρακτηρίζεται από ευημερία.
Υπάρχει πρόβλεψη για ακόμη σκληρότερο χτύπημα, με νέους δασμούς, εάν άλλες χώρες προβούν σε αντίποινα, μεταδίδει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Faisal Islam.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την ομιλία του και κάθισε σε ένα γραφείο για να υπογράψει τα σχετικά εκτελεστικά διατάγματα με την προτροπή «να ξανακάνουμε την Αμερική πλούσια».
Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τις εξαιρέσεις «de minimus» για τα αγαθά που εισάγονται από την Κίνα
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα κλείσει το «παραθυράκι» για τα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα μικρής αξίας. Με το διάταγμα αυτό, καταργούνται οι εξαιρέσεις που προστάτευαν από τους δασμούς τα εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων.
Νομικά και οικονομικά η φράση «de minimus» υποδηλώνει ότι το κόστος του εισαγόμενου ήταν πολύ χαμηλό για να αξίζει να επιβληθεί δασμός. Η ενέργεια του Τραμπ σημαίνει ότι τα αγαθά από την Κίνα δεν θα λαμβάνουν πλέον την εξαίρεση. Κάτι που θα χτυπήσει τις αγορές κινεζικών προϊόντων μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικών εμπορίου.
Ο νέος γύρος σαρωτικών δασμών του επιδιώκει επίσης να τερματίσει παρόμοιες εξαιρέσεις για εισαγωγές από όλες τις χώρες, αλλά μόνο όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει το προσωπικό για να επεξεργαστεί σωστά τις εισαγωγές αυτές.
Αυτό σημαίνει ότι τα εισαγόμενα αγαθά από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων θα χάσουν τελικά επίσης τις εξαιρέσεις τους.
«Λάθος» οι δασμοί του Τραμπ στην ΕΕ, «αποδυναμώνουν τη Δύση»
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι «η επιβολή νέων δασμών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ΗΠΑ είναι ένα μέτρο που θεωρώ λανθασμένο και δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές.»
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που αναπόφευκτα θα αποδυνάμωνε τη Δύση υπέρ άλλων παγκόσμιων παραγόντων», έγραψε η Τζόρτζια Μελόνι σε ανάρτηση στο Facebook. «Σε κάθε περίπτωση, όπως πάντα, θα ενεργήσουμε προς το συμφέρον της Ιταλίας και της οικονομίας της, συζητώντας και με άλλους Ευρωπαίους εταίρους».
«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος μας – Παραμένουμε αφοσιωμένοι» λέει η Βρετανία
Ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να συνάψει μια εμπορική συμφωνία για να «μετριάσει τον αντίκτυπο» των δασμών 10% στα βρετανικά προϊόντα που επέβαλε ο Τραμπ, δείχνοντας πως αποδέχεται τους δασμούς και ζητά διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας προθυμοποιείται να διαπραγματεί με τις ΗΠΑ μια εμπορική συμφωνία με την ελπίδα να γλιτώσει τους φόρους. Ο Ρέινολντς δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας, οπότε η προσέγγισή μας είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και αφοσιωμένοι».
Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα προβούν άμεσα σε αντίποινα, μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, έναν σημαντικό επιχειρηματικό σύνδεσμο.
«Οι βρετανικές επιχειρήσεις χρειάζονται μια μετρημένη και αναλογική προσέγγιση που να αποφεύγει την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρέιν Νιούτον-Σμιθ. «Τα αντίποινα θα προσθέσουν μόνο διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις και θα προκαλέσουν αστάθεια στις τιμές».
Ο Τραμπ λέει ότι οι δασμολογικοί συντελεστές του είναι «ευγενικοί»
Ο Τραμπ αποκαλεί την πολιτική του για τους δασμούς «αμοιβαία ευγενική», λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκληρός απέναντι στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμολογικοί συντελεστές που επιβάλλει, όσο απότομοι και αν είναι, δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που επιβάλλουν ορισμένες χώρες στους Αμερικανούς εξαγωγείς. Αποκάλεσε μάλιστα τους συντελεστές που επέλεξε ως «εκπτωτικό αμοιβαίο δασμό».
To υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ ήταν εκεί
Μεταξύ των παρευρισκομένων περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Ρόμπερτ Κένεντι, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον, η υπυοργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ, ο υπουργός Βετεράνων Νταγκ Κόλινς, ο υπουργός Μεταφορών Σον Ντάφι, ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης Σκοτ Τέρνετ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και η Τούλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο ηγέτης της βιομηχανίας παιχνιδιών απειλεί με αυξήσεις τιμών εν όψει Χριστουγέννων
Ο διευθύνων σύμβουλος της Basic Fun, Τζέι Φόρμαν , η εταιρεία του οποίου βρίσκεται πίσω από κλασικά παιχνίδια όπως τα φορτηγά Tonka, τα τουβλάκια κατασκευών Lincoln Logs και τα Αρκουδάκια της Αγάπης, δήλωσε πως «εργάζεται σκληρά για να βρει νέους τρόπους να μειώσει το κόστος που σχετίζεται με τους δασμούς, όπως η μείωση της συσκευασίας και η κατάργηση των μπαταριών στα προϊόντα».
Όμως υποστηρίζει πως η ανακοίνωση του Τραμπ ότι σχεδιάζει αύξηση των δασμών κατά 34% στις κινεζικές εισαγωγές εδραίωσε την απόφασή του να αυξήσει τις τιμές. Τα περισσότερα από τα παιχνίδια της εταιρείας κατασκευάζονται στην Κίνα. Είπε ότι το δημοφιλές φορτηγάκι «Tonka Mighty Dump Truck (σ.σ. παιδικό φορτηγό μπάζων)» θα ανέβει από τα 29,99 δολάρια στα 39,99 δολάρια αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων, ενδεχομένως και στα 45 δολάρια.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε. Το εννοιολογικό «πάρε πίσω τους δασμούς ή θα την πληρώσουν τα Αρκουδάκια της Αγάπης και το φορτηγό μπάζων», μπορεί εκ πρώτης να ακούγεται αστείο ως επιχείρημα, όμως ένα πολύ αληθινό επιχείρημα, καθώς οι γονείς – ειδικά στις ΗΠΑ – νιώθουν μεγάλη πίεση να πάρουν δώρο στα παιδιά τους αυτό που επιθυμούν.
Σε περίπτωση που δεν πέσουν οι δασμοί, οι περισσότεροι κατασκευαστές παιχνιδιών δήλωσαν πως είτε θα κάνουν αυξήσεις, είτε θα αποσύρουν τις παραγγελίες τους από την Κίνα για τα Χριστούγεννα.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί να μην υπάρξουν αντίποινα
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο Fox News ότι ένας από τους σκοπούς των δασμών «είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη»
«Με τις γιγαντιαίες κρατικές μας δαπάνες, ήταν μη βιώσιμες», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Μας βγάλαμε από αυτή την τροχιά και μας επαναφέρουμε σε μια υγιή τροχιά».
Όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει να αντιδράσουν χώρες όπως η Κίνα, η οποία θα δει συνολικό δασμολογικό συντελεστή 54% στις εισαγωγές, ο Bessent είπε: «Θα δούμε τι θα κάνουν».
«Η συμβουλή μου προς κάθε χώρα αυτή τη στιγμή: Μην προβείτε σε αντίποινα», είπε. «Εάν προβείτε σε αντίποινα, θα υπάρξει κλιμάκωση» ανέφερε πετώντας το γάντι στις χώρες που δέχονται τους δασμούς.