Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 -

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με βανίλια και σοκολάτα



Εύκολη και σπιτική συνταγή!

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας

½ φλ. πραλίνα

125 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας

Για την κρέμα βανίλιας

1 λίτρο φρέσκο γάλα

80 γρ. ζάχαρη

1 μπαστουνάκι βανίλια

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

3 κρόκοι αυγού

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνουμε, πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, το φύλλο σφολιάτας για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μέσα στη συσκευασία του.

Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα. Σχίζουμε τη βανίλια, αφαιρούμε τον καρπό της και τον προσθέτουμε στο γάλα.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το αλάτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα. Παίρνουμε λίγο χλιαρό γάλα από την κατσαρόλα και, χτυπώντας με το σύρμα, αραιώνουμε το μείγμα αυγών.

Έπειτα, όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα. Μόλις δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το αλείφουμε με την πραλίνα. Αδειάζουμε την κρέμα βανίλιας και μπήγουμε τα κομμάτια σοκολάτας εδώ κι εκεί, στην επιφάνεια της κρέμας. Βρέχουμε λίγο τις άκρες της σφολιάτας. Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες για να κολλήσουν τα δυο φύλλα. Ελαφρά, τρυπάμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα πάνω και κάτω. Την κόβουμε σε κομμάτια κι αχνίζουμε με κανελοζάχαρη.