Ένα έγγραφο παρέδωσε στις ΗΠΑ το Ισραήλ, με τους όρους που θέτει για μια διπλωματική λύση που θα φέρει τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο.
Το Ισραήλ απαίτησε να επιτραπεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να εμπλακούν σε «ενεργή επιβολή» για να διασφαλίσουν ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή κοντά στα σύνορα, ανέφερε το Axios, επικαλούμενο έναν ισραηλινό αξιωματούχο.
Το Ισραήλ απαίτησε επίσης η πολεμική του αεροπορία να έχει ελευθερία επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, πρόσθεσε το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με τους όρους του Ισραήλ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Βηρυτό για να συζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε επίσης το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες Κυριακή το βράδυ αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των γραφείων θεσμού που κατηγορεί πως χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ, ενώ σφυροκόπησε θέσεις του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι κατέστρεψαν «εσκεμμένα» ένα «παρατηρητήριο» των κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο, επεισόδιο που προστίθεται σε σειρά συμβάντων στα οποία επλήγησαν θέσεις της – εξαιτίας της οποίας το Ισραήλ επικρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.
Το προηγμένο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας THAAD, έχει ήδη προσφάτως προστεθεί στην ήδη ενισυμένη αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ.
«Το σύστημα THAAD βρίσκεται στη θέση του», σημείωσε ο Όστιν, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους πριν από την άφιξή του σήμερα στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να διευκρινίσει αν το προηγμένο αυτό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι επιχειρησιακό, αλλά πρόσθεσε: «Έχουμε την ικανότητα να το θέσουμε σε λειτουργία πολύ γρήγορα και είμαστε εντός προγράμματος όσον αφορά τις προσδοκίες μας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του THAAD, μαζί με περίπου 100 αμερικανούς στρατιώτες, αποσκοπεί να βοηθήσει στην άμυνα του Ισραήλ, το οποίο εξετάζει την απάντηση που θα δώσει στο Ιράν για την επίθεση της Τεχεράνης με πάνω από 180 πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχει καλή γνώση του πότε και του πώς το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν. Είπε, όμως, επίσης πως βλέπει μια ευκαιρία για να τελειώσουν τα πλήγματα των δύο εχθρών.
Ο Όστιν φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν. «Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα είναι αυτό το πλήγμα του Ισραήλ», σημείωσε προς τους δημοσιογράφους.
«Στο τέλος της μέρας, πρόκειται για μια ισραηλινή απόφαση και για το αν οι Ισραηλινοί πιστεύουν ή όχι ότι είναι αναλογική και το πώς την αντιλαμβάνονται οι Ιρανοί, θέλω να πω ότι αυτά μπορεί να είναι δύο διαφορετικά πράγματα», σημείωσε.
«Θα κάνουμε -θα συνεχίσουμε να κάνουμε- ό,τι μπορούμε (…) για να αμβλύνουμε τις εντάσεις και ελπίζουμε να επιτύχουμε και τα δύο μέρη να αρχίσουν να αποκλιμακώνουν (την κατάσταση). Άρα θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.
Τι μπορεί να κάνει το THAAD
- να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές,
- να αναχαιτίσει βλήματα εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας,
- να προστατεύσει πόλεις και υποδομές υψηλής αξίας,
- να είναι διαλειτουργικό με άλλα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, όπως τα συστήματα Aegis, που βρίσκονται συνήθως σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς,
- να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.