Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 -

Κώστας Συνολάκης: . «Είναι γνωστό εδώ στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει ένα σεισμό μεγέθους 7-7,5 και μεγαλύτερο»



Τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι αρχές για τον σεισμό των 6,2 βαθμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, εξετάστηκαν σε σύσκεψη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού. «Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε απώλειες ζωών. Ως κράτος είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο» τόνισε.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με πολίτες σε καφετέρια της περιοχής Κιαγιτχανέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνομίλησε μαζί τους και πήρε πρωινό τσάι.

Εντωμεταξύ, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Γ. Μανδαλίδη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών χτες στις 12:49 μ.μ. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 284 μετασεισμοί.

 

Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με την AFAD. Το Αστεροσκοπείο του Καντιλί έδωσε την ένταση του ίδιου σεισμού στους 4,6 βαθμούς. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών είχε σημειωθεί χτες στις 12:51 μ.μ.

Αρκετοί κάτοικοι, κυρίως στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης -Αβτζιλάρ, Εσένγιουρτ, Γενί Μπόσνα, Μπαχτσελίεβλερ, Μπεϊλίκντουζου- επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα σε ανοικτούς χώρους και πάρκα. Η πλειονότητα ωστόσο των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης πέρασε τη νύχτα στα σπίτια τους.

 

Ο σεισμός που έγινε στην Κωνσταντινούπολη «είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας το οποίο εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί αυτού του ρήγματος προχωρούν προς τα δυτικά. Έρχονται δηλαδή προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό αφορά τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός με το μέγεθος του δεν νομίζω ότι άμεσα θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», σχολίασε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το τι έγινε στην Τουρκία, πώς λειτούργησε η Πολιτική Προστασία, πώς λειτούργησε η προετοιμασία των πολιτών και να πάρουμε μεγάλα μαθήματα για το πώς εμείς θα χειριστούμε ανάλογα περιστατικά».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός. «Είναι γνωστό εδώ και δύο δεκαετίες στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει ένα σεισμό μεγέθους 7-7,5 και μεγαλύτερο. Και φυσικά θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν γίνει κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος επανέλαβε τις εκτιμήσεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, ότι ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 8 Ρίχτερ: «Οι εκτιμήσεις για τον μεγαλύτερο σεισμό που μπορεί να γίνει, είναι 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο».

Τέλος, εξήγησε ότι μιλά για το τόξο νότια της Ρόδου και νότια της Κρήτης που προχωρά δυτικά από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.