Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης προχωράει στην αποπομπή του πρωθυπουργού Σρέτα Ταβίσιν, για τον διορισμό ενός υπουργού που δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων, Σρέτα, γίνεται πια ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου.
Η δικαστική αποφάνθηκε ουσιαστικά ότι παραβίασε το Σύνταγμα με τον διορισμό ενός υπουργού, πρώην δικηγόρου, που δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές επειδή έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Η απομάκρυνση Σρέτα, μετά από λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία, σημαίνει πρακτικά πως η Βουλή πρέπει να συγκληθεί άμεσα για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό.
Με την προοπτική περαιτέρω αβεβαιότητας, σε μία χώρα που ταλανίζεται εδώ και δύο δεκαετίες από πραξικοπήματα και δικαστικές αποφάσεις, προκαλώντας την πτώση διαφόρων κυβερνήσεων και την απαγόρευση κομμάτων.
Το ίδιο δικαστήριο μάλιστα, διέταξε την περασμένη εβδομάδα την διάλυση του πολύ δημοφιλούς αντιπολιτευόμενου κόμματος «Προχωρούμε Μπροστά» (Move Forward Party – MFP), κρίνοντας πως η εκστρατεία για τη αλλαγή ενός νόμου σχετικά με την προσβολή του στέμματος, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό το ταϊλανδικό καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας.
Το MFP ανασυντάχθηκε την Παρασκευή, αποκτώντας νέο όνομα («Κόμμα του Λαού») αλλά και νέο αρχηγό.
Το κόμμα του Σρέτα, το Pheu Thai Party και οι προκάτοχοί του έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναταραχή στην Ταϊλάνδη.
Δύο από τις κυβερνήσεις του έχουν παυθεί από πραξικοπήματα σε μία μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδρυτών του κόμματος, της πλούσιας οικογένειας Σιναουάτρα και των αντιπάλων της στο συντηρητικό κατεστημένο και στον φιλομοναρχικό στρατό.
Η απόφαση μπορεί να μεταφράζεται ως μία εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στον Τακσίν Σιναουάτρα και τους εχθρούς του, στο πλαίσιο της συντηρητικής ελίτ και της παλιάς φρουράς του στρατού, που επέτρεψαν στον μεγιστάνα να επιστρέψει έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας το 2023 και στον σύμμαχό του Σέτρα, να γίνει πρωθυπουργός, την ίδια ημέρα.
Ο Σρέτα, διατεινόταν πως ο διορισμός του πρώην δικηγόρου του Σιναουάτρα, του Πίτσιτ Τσουένμπαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί για λίγο για προσβολή δικαστηρίου το 2008 σε σχέση με προσπάθεια δωροδοκίας προσωπικού του δικαστηρίου, είναι καθόλα νόμιμος.
Η κατηγορία περί δωροδοκίας ουδέποτε αποδείχθηκε και ο Πίτσιτ παραιτήθηκε τον Μάιο.