Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 -

Συλλήψεις υπόπτων για σχεδιασμό επιθέσεων και δολοφονιών στο Ισραήλ



Για μια υπόθεση ιρανικής κατασκοπείας, επτά κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνελήφθησαν ως ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων στο Ισραήλ. Η υπόθεση  συμπεριλάμβανε και  την δολοφονία ενός ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα και ενός δημάρχου στο κεντρικό Ισραήλ, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι ύποπτοι είναι όλοι ηλικίας 19 έως 23 ετών, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της αστυνομίας και της υπηρεσίας Σιν Μπετ. Ο αρχηγός του κυκλώματος, ένας 23χρονος ονόματι Rami Alian, στρατολογήθηκε από έναν ιρανό πράκτορα. Κανένας από τους υπόπτους δεν είχε ποινικό μητρώο ή μητρώο σχετικό με την ασφάλεια.

Το κύκλωμα ήταν ενεργό για περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με τους Times of Israel. Τους ανατέθηκαν διάφορες αποστολές για τις οποίες πληρώθηκαν χιλιάδες σέκελ, συμπεριλαμβανομένων γκράφιτι που απαιτούσαν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και βανδαλισμών στην Ιερουσαλήμ, καθώς και την αποστολή φωτογραφιών διαφόρων τοποθεσιών.

Μία από τις αποστολές που τους είχε ανατεθεί ήταν η ρίψη χειροβομβίδας σε έναν ισραηλινό υπάλληλο ασφαλείας, ωστόσο αυτή η αποστολή δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Alian είχε λάβει μια φωτογραφία και τη διεύθυνση ενός πυρηνικού επιστήμονα. Του είπαν ότι θα τον πλήρωναν 53.000 δολάρια εάν υλοποιούσε την αποστολή. Οι Αρχές λένε ότι ο Alian άρχισε τις προετοιμασίες για να πραγματοποιήσει την αποστολή που του είχε ανατεθεί, αλλά τελικά συνελήφθη πριν προλάβει να το κάνει.

Σύμφωνα με το Channel 12, ο Alian είπε στους αστυνομικούς ότι γνώριζε ότι εργαζόταν για Ιρανούς και ήθελε να βλάψει την εθνική ασφάλεια, επικαλούμενος τον πόλεμο στη Γάζα.

 

Εντωμεταξύ, την ώρα που το Ισραήλ εξετάζει πώς θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του εδάφους του την 1η Οκτωβρίου, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε σήμερα πως οι γείτονες του Ιράν δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του «εδάφους ή του εναέριου χώρου» τους για να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον του.

«Όλοι οι γείτονές μας μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν το έδαφός τους ή ο εναέριος χώρος τους εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», τόνισε ο Αμπάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κουβέιτ.

Η επίσκεψη του ιρανού υπουργού στο Κουβέιτ γίνεται την ώρα που το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο -δύο κινήματα που στηρίζει η Τεχεράνη-, έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση.

Ισραήλ

Πριν το Κουβέιτ, ο Αραγτσί βρέθηκε χθες, Δευτέρα, στο Μπαχρέιν στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας του, η οποία τον έχει οδηγήσει στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

«Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και ενημερωνόμαστε για όλες τις πτήσεις και τις μετακινήσεις τους», τόνισε ο Αραγτσί διευκρινίζοντας ότι, «αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν με οποιονδήποτε τρόπο, το Ιράν θα απαντήσει αντίστοιχα».

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, διαθέτουν στρατιωτικές υποδομές σε όλη την περιοχή, κυρίως στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Αραγτσί επανέλαβε εξάλλου τις ιρανικές προειδοποιήσεις κατά μιας ενδεχόμενης ισραηλινής επίθεσης με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «Η επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων αποτελεί σοβαρό διεθνές έγκλημα, ακόμα και η απειλή μιας οποιασδήποτε επίθεσης είναι έγκλημα», εξήγησε.

«Για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όπως και τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, έχουμε δικά μας εργαλεία και μεθόδους, στα οποία βασιζόμαστε», υπογράμμισε ο ιρανός υπουργός.