Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 -

Στα 40 δισ. ευρώ οι απώλειες για τη Βρετανία λόγω Brexit



Το ποσό των 40 δισ. ευρώ άμεσης χρηματοδότησης από την ΕΕ κινδυνεύει να χάσει η Βρετανία, από τη στιγμή αποχώρησής της.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στην αποτίμηση αυτή καταλήγει σχετική έκθεση που εκπόνησε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, προσθέτοντας τα κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσε θα αντλήσει η Βρετανία έως το 2020.

Ειδικότερα, τα κονδύλια που προορίζονταν για τη Βρετανία από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών υπολογίζονται σε 17,2 δισ. ευρώ, ενώ εκείνα από το Ταμείο των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Εγγυήσεων θα έφταναν τα 22,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι βρετανικές επιχειρήσεις επρόκειτο να αντλήσουν ετησίως χρηματοδότηση 1,73 δισ. ευρώ από τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία, ενώ άλλα επενδυτικά σχέδια εγχώριων επιχειρήσεων είχαν πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγγυηθεί να καλύψει μόνο το έλλειμμα χρηματοδότησης που θα υποστούν ο αγροτικός τομέας και τα πανεπιστήμια της χώρας έως το 2020.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τις ζημίες από την απόφαση για Brexit αναπληρώνει ο μεταποιητικός τομέας, ο οποίος ενισχύεται από την υποχώρηση της στερλίνας. Ο σχετικός δείκτης της Markit, που υποχώρησε τον Ιούλιο κάτω από το επίπεδο αναφοράς των 50 μονάδων, σημείωσε τον Δεκέμβριο την υψηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δυόμισι ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Markit, ο μεταποιητικός τομέας σημείωσε ανάπτυξη κατά σχεδόν 1,5% το τελευταίο τρίμηνο. Η είδηση οδήγησε σε άνοδο τη στερλίνα, που κυμαινόταν χθες το βράδυ στο 1,2265 δολ. Οπως τόνισε η Markit, η υποχώρηση κατά 17% που έχει σημειώσει το βρετανικό νόμισμα μετά την απόφαση για Brexit αναβαθμίζει μεν την ανταγωνιστικότητα της Βρετανίας αλλά παράλληλα δίνει ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι καταβάλλει κάθε προσπάθεια να προσελκύσει τράπεζες και τραπεζικά στελέχη από το Λονδίνο. Σύμφωνα με την ομάδα πίεσης Europlace, η γαλλική πρωτεύουσα μπορεί να προσελκύσει έως και 20.000 εργαζομένους από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας και η μαζική αυτή έξοδος ενδέχεται να αρχίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Και αυτό γιατί οι μεγάλες τράπεζες έχουν προ πολλού προειδοποιήσει τη Βρετανή πρωθυπουργό ότι θα αρχίσουν σύντομα να μεταφέρουν τμήμα των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. εάν δεν μπορέσει να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά. Σύμφωνα με την ομάδα πίεσης TheCityUK, κινδυνεύουν άμεσα περίπου 70.000 θέσεις εργασίας.