Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένα γεγονός που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με πολλούς πολιτισμούς να αποχαιρετούν μια ολοκληρωμένη χρονιά με μοναδικά ήθη και έθιμα .
Από το πέταγμα των πιάτων στη Δανία μέχρι το κάψιμο των σκιάχτρων στον Ισημερινό, αυτές οι περίεργες και υπέροχες παραδόσεις υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όλους όσους τις ακολουθούν μόλις αλλάξει ο χρόνος.
Κάψιμο σκιάχτρου – Εκουαδόρ
Για να διώξουν κάθε κακή τύχη ή άσχημα πράγματα που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο, οι κάτοικοι του Εκουαδόρ (Ισημερινός) βάζουν φωτιά σε σκιάχτρα γεμάτα χαρτί λίγα λεπτά πριν μπει το νέο έτος. Μαζί με τα σκιάχτρα, είθισται να καίνε φωτογραφίες από στιγμές που ήταν άσχημες το έτος που φεύγει.
Στρογγυλά αντικείμενα- Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, την Πρωτοχρονιά η παράδοση θέλει όλοι να φορούν, να κρατούν ή να καταναλώνουν στρογγυλά πράγματα. Δηλαδή, να φορούν ρούχα που να έχουν απάνω κύκλους, όπως για παράδειγμα πουά και να τρώνε στρογγυλά τρόφιμα όπως σταφύλια, μήλα, αυγά, πορτοκάλια κ.ο.κ.
Μάλιστα, λίγα δευτερόλεπτα πριν μπει το νέο έτος γεμίζουν τις τσέπες τους με κέρματα και τα κουνάνε δυνατά ώστε να δημιουργήσουν ήχο. Έτσι θα διώξουν τα κακά πνεύματα με την ελπίδα ότι η νέα χρονιά θα φέρει ευημερία και πλούτο.
Σπάσιμο πιάτων – Δανία
Τελικά το σπάσιμο πιάτων δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο αφού οι Δανοί αποθηκεύουν τα αχρησιμοποίητα πιάτα όλο το χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Τότε, στην αλλαγή της χρονιάς πηγαίνουν μπροστά στα σπίτια φίλων και συγγενών και τα πετούν με σκοπό να σπάσει η κακή τύχη της περασμένης χρονιάς και να μπει με κρότο η καινούργια.
Οι 12 ρόγες σταφύλι – Ισπανία
Όσο όλοι μετρούν αντίστροφα μέχρι να μπει το νέο έτος, στην Ισπανία όλοι αρπάζουν από ένα τσαμπί με 12 ρόγες σταφύλι. Η παράδοση θέλει, όταν το ρολόι δείξει 12 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, όλοι αρχίζουν να τρώνε από μια ρόγα σε κάθε χτύπο της καμπάνας μέχρι να μπει το νέο έτος. Όποιος καταφέρει και φάει και τις 12 ρόγες θα έχει καλή τύχη τη νέα χρονιά.
108 χτύποι – Ιαπωνία
Πιστεύετε ότι η αντίστροφη μέτρηση των 10 δευτερολέπτων διαρκεί πολύ; Στην Ιαπωνία διαρκεί 108 όσοι είναι και οι χτύποι στα γκονγκ. Αυτή η βουδιστική παράδοση πιστεύεται ότι διώχνει όλες τις ανθρώπινες αμαρτίες και εξαγνίζει τις ψυχές φέρνοντάς τους καλή τύχη για το νέο έτος.
Χρωματιστά εσώρουχα – Λατινική Αμερική
Σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, τη Βολιβία και τη Βραζιλία, η τύχη για το επόμενο έτος καθορίζεται από τα εσώρουχά σας. Και όσο ο Νίκος Καρβέλας έχει τραγουδήσει “Δεν θέλω τα πράσινα ούτε τα μπεζ… Δεν θέλω τα κόκκινα ούτε τα ροζ” όσοι θέλουν να βρουν την αγάπη φορούν κόκκινα εσώρουχα την Πρωτοχρονιά. Όσοι θέλουν το νέο έτος να τους φέρει χρήματα τότε πρέπει να επιλέξουν το κίτρινο, που φέρνει πλούτο και τύχη. Εάν θέλετε λίγο ηρεμία για το νέο έτος, θα πρέπει να επιλέξετε απλώς λευκά εσώρουχα.
Χορεύοντας με τα ζώα – Ρουμανία
Στη Ρουμανία, οι αγρότες περνούν την Πρωτοχρονιά τους επικοινωνώντας με τα ζώα τους. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μάλιστα, βγαίνουν στους δρόμους και χορεύουν ντυμένοι με μάσκες σε μια τελετή για το θάνατο και την αναγέννηση.
Οι χορευτές ντύνονται με γούνες και ξύλινες μάσκες που απεικονίζουν κατσίκες, άλογα ή αρκούδες και μετά επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ο χορός της αρκούδας είναι ο πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με την προχριστιανική λαογραφία η αρκούδα συμβολίζει την υγεία και καλή τύχη.
Πέταγμα χαρτιών από το παράθυρο -Αργεντινή
Αφού έσκισαν όλα τα παλιά τους έγγραφα και χαρτιά, οι Αργεντινοί τα πετάνε από το παράθυρο για να μοιάζουν με σύννεφα από κομφετί. Σύμφωνα με το έθιμο, σκίζουν τα πάντα το τέλος του έτους για να δείξουν ότι αφήνουν πίσω το παρελθόν.
Ξεφορτωθείτε τα παλιά έπιπλα – Ιταλία
Στην Ιταλία, πολλοί ντόπιοι πετούν παλιά έπιπλα από το παράθυρο για να συμβολίσουν μια νέα αρχή για την επόμενη χρονιά. Από μαξιλάρια μέχρι κουβέρτες, οτιδήποτε δεν τους φέρνει πια χαρά, θα πεταχτεί από το παράθυρο.
Η παράδοση ακολουθείται πλέον μόνο σε κάποια μέρη της Νότιας Ιταλίας αν και με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, το έθιμο αυτό είναι κάπως ασύμφορο.
Το ποδαρικό – Σκωτία
Μία από τις παλαιότερες παραδόσεις της Σκωτίας, το «ποδαρικό» (first footing), στα σκωτσέζικα quaaltagh ή qualtagh, επιβάλλει στον πρώτο επισκέπτη που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού σας μετά την έλευση του νέου έτους να έλθει με δώρα. Αυτά τα δώρα μπορεί να είναι νομίσματα, κάρβουνο, ψωμί, αλάτι και υποχρεωτικά ένα ουίσκι, για να φέρουν τύχη στο σπίτι. Παραδοσιακά ένας ψηλός μελαχρινός άνδρας επιλέγεται για να είναι ο πρώτος άνδρας που θα μπει στο σπίτι.