Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

εθιμα



Πρωτοχρονιά: Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα έθιμα στον κόσμο

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένα γεγονός που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με πολλούς πολιτισμούς να αποχαιρετούν μια ολοκληρωμένη χρονιά με μοναδικά ήθη και έθιμα .



Λαϊκή ευσέβεια και έθιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Η περίοδος της Αποκριάς αρχίζει με το άνοιγμα του Τριωδίου δηλαδή την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, και διαρκεί μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου. Το Τριώδιο είναι εκκλησιαστική περίοδος προκαθάρσιμος και προπαρασκευαστική για την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.



Διτζίμιν, το κυπριακό πασχαλινό έθιμο της παλληκαριάς και της δύναμης

Η κυπριακή Λαμπρή φημίζεται για τα παραδοσιακά παιχνίδια που πραγματοποιούνται και σε αυτά παίρνουν μέρος μικροί και μεγάλοι. Σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες και σούσες είναι μερικά από τα πιο γνωστά.



Έθιμα του Πάσχα στη Μικρά Ασία

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η διακόσμηση των ναών στη Μικρασία μετατρεπόταν σε πένθιμη. Μαύρα τούλια και μοβ κορδέλες συνέθεταν την κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα γέλια και τα τραγούδια έπαυαν στους δρόμους, ενώ ακόμα και η ωδική στα σχολεία σταματούσε.



Έθιμα του Πάσχα και συμβολισμοί - O χάσκας και το κόκκινο αυγό

Την αυλαία των εθίμων ανοίγει πανηγυρικά ο Χάσκας το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς, πριν έρθει η Καθαρά Δευτέρα και αρχίσει η μεγάλη νηστεία. «Τα παιδάκια και οι μεγάλοι μαζεύονται γύρω από έναν σοφρά, ένα χαμηλό κυκλικό τραπεζάκι στο σπίτι. Ο παππούς παίρνει έναν πλάστη, έχει βράσει αυγά, καθαρίζει ένα από αυτά και το δένει σε μια κλωστή.



Έθιμα του Πάσχα στα Βαλκάνια

Αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων του Πάσχα στα Βαλκάνια αποτελούν τα κόκκινα αβγά, που βάφονται ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης. Τα κόκκινα αυγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, είναι ένα μόνο από τα έθιμα του Πάσχα που «ζωντανεύουν» στις χώρες της Βαλκανικής.