Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Πρωθυπουργός Ιράκ: «Να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από την χώρα»



Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι επανέλαβε την έκκλησή του να αποχωρήσει από τη χώρα ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών, εκτιμώντας ότι ο τερματισμός της αποστολής των ξένων στρατευμάτων αποτελεί «αναγκαιότητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Από τα μέσα Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί στρατιώτες και οι δυνάμεις του συνασπισμού που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, έχουν γίνει στόχος δεκάδων επιθέσεων, μια κλιμάκωση που τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις στην περιφέρεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ευθύνη για τα περισσότερα από αυτά τα πλήγματα με drones ή ρουκέτες έχει αναλάβει η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, οργάνωση που αποτελείται από μαχητές οι οποίοι προέρχονται από διάφορες φιλοϊρανικές ομάδες.

Αναφερόμενος σε αυτές τις επιθέσεις ο αλ Σουντάνι εκτίμησε ότι πρέπει «να ξεκινήσει αμέσως διάλογος για να καταλήξουμε σε συμφωνία και ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το τέλος της αποστολής των διεθνών συμβούλων».

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που οργανώθηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σημείωσε επίσης ότι δεν υφίστανται πλέον «λόγοι για την παρουσία» του συνασπισμού.

 

«Σήμερα, σύμφωνα με την ανάλυση όλων των ειδικών (…) το ΙΚ δεν αποτελεί απειλή για το ιρακινό κράτος», διαβεβαίωσε.

«Το τέλος της αποστολής του διεθνούς συνασπισμού αποτελεί αναγκαιότητα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και είναι επίσης απαραίτητο για να διατηρηθούν οι διμερείς εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ του Ιράκ και των χωρών του συνασπισμού», τόνισε ο αλ Σουντάνι.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και σχεδόν 900 στη Συρία, οι οποίοι μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί με τον διεθνή συνασπισμό που σχηματίστηκε το 2014.

Στο Ιράκ ο συνασπισμός έχει ανακοινώσει πως έχει αναστείλει όλες «τις αποστολές μάχης» από τα τέλη του 2021. Πλέον σταθμεύει σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις και οι επιχειρήσεις του περιορίζονται στην εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και συνδρομής στις τοπικές δυνάμεις.

Από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 11 Ιανουαρίου καταγράφηκαν τουλάχιστον 130 επιθέσεις, εκ των οποίων 53 στο Ιράκ και 77 στη Συρία, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του συνασπισμού, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Πενταγώνου.