Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

Προτάσεις για αστυνομία και στρατό στα σύνορα της Ε.Ε προωθεί η Αυστρία



Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, προωθεί με μια σειρά επαφών πρωτίστως με τους ομολόγους του από τα ανατολικά ευρωπαικά  κράτη, τις θέσεις της κυβέρνησης του για άμεση επέμβαση αστυνομικού άλλά και στρατιωτικού χαρακτήρα ταυτόχρονα, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε με στόχο την προστασία τους. 

Στον κύκλο των επιεκίμενων επαφών του Αυστριακού υπυοργου΄Άμυνας είχε προσκληθεί και η Ελλάδα, με την οποία όμως συμφωνήθηκαν συνομιλίες σε διμερές επίπεδο κατά την προγραμματιζόμενη για την ερχόμενη Τετάρτη, επίσκεψη του κ. Ντόσκοτσιλ στην Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Άμυνας, Στέφαν Χιρς.

Στόχος της επίσκεψης του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στην Αθήνα στις 6 Απριλίου - έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου - είναι προφανώς η εκτόνωση της έντασης στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό και των απαράδεκτων τοποθετήσεων μελών της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στην Αθήνα, πραγματοποιείται μόνον μερικές εβδομάδες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, για τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες με εξαίρεση την Ελλάδα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας - ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν - θα προσπαθήσει προφανώς να εξηγήσει στην ελληνική πλευρά την σκληρή γραμμή, που ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και που έχει οδηγήσει στο ουσιαστικό σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Στην τωρινή διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Βιέννη, στο πλαίσιο της Κεντροευρωπαικής Αμυντικής Συνεργασίας συμμετέχουν πέραν των μελών της (Κροατία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία), οι υπουργοί Άμυνας από Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, όπως επίσης εκπρόσωπος από την Πολωνία. Αναπάντητη φέρεται να έχει μείνει η σχετική πρόσκληση προς τη Γερμανία, που - όπως και η Ελλάδα - δεν είχε προσκληθεί στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είχε προκαλέσει έντονη κριτική από το Βερολίνο.