Το πλουσιότερο 10% των ανθρώπων παράγει το 50% του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεισφέρει μόλις το 10%, σύμφωνα με νέα έκθεση της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam.
Ο επιμερισμός της ευθύνης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βοήθεια προς κλιματικά ευάλωτες χώρες είναι μεταξύ των πλέον ακανθωδών και διαχρονικών ζητημάτων που συζητούνται στις συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες ισχυρίζονται ότι η Δύση έχει μολύνει τον πλανήτη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να επωμιστεί τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό των εκπομπών και τη χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων προστασίας.
«Οι πλούσιες χώρες με υψηλές εκπομπές οφείλουν να λογοδοτήσουν για αυτές, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Oxfam Τιμ Γκορ.«Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες φιλοξενούν επίσης την πλειοψηφία των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου, κι ενώ πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να δείξουν το δρόμο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας μέσος άνθρωπος από το πλουσιότερο ένα τοις εκατό εκπέμπει 175 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι ο ομόλογός του στο φτωχότερο 10 τοις εκατό.
«Ελπίζουμε ότι τα προηγμένα κράτη θα υιοθετήσουν φιλόδοξους στόχους και θα τους ακολουθήσουν πιστά. Δεν είναι μόνο θέμα ιστορικής ευθύνης, διαθέτουν επίσης τη μεγαλύτερη ευελιξία για περικοπές και το μεγαλύτερο αντίκτυπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.Ωστόσο, πολλές πλούσιες χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτουν την ιδέα μίας ξεχωριστής προσέγγισης, με τις υποχρεώσεις να ανατίθενται σε μια ομάδα χωρών, και να εξαιρούνται άλλες.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam «διαλύεται ο μύθος ότι οι πολίτες στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες κατά κάποιο τρόπο ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή του κλίματος». Ωστόσο οι δυτικές χώρες επισημαίνουν πως ο όγκος των συνολικών εκπομπών είναι πιο σημαντικός από τις κατά κεφαλήν εκπομπές, και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δε γίνεται να εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα.