Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 -

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Λιβάνου «να επιβληθεί» έναντι της Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Μπλίνκεν



Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Λίβανος για «να επιβληθεί» έναντι της Χεζμπολάχ, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, και θέλουν να αποφευχθεί μια «ευρύτερη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσω διπλωματικής λύσης στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει το λιβανικό σιιτικό κίνημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι σαφές ότι ο λιβανικός λαός έχει συμφέρον, μεγάλο συμφέρον, το κράτους του να επιβληθεί και να αναλάβει την ευθύνη της χώρας και του μέλλοντός του», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος.

«Συνεχίζουμε να ασχολούμαστε εντατικά για να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Όλοι έχουμε συμφέρον να προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να είναι ασφαλείς και τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο (…) Το Ισραήλ έχει ως εκ τούτου σαφές και πολύ θεμιτό συμφέρον να το κάνει. Ο λιβανικός λαός θέλει το ίδιο. Πιστεύουμε ότι το καλύτερο μέσο για να το επιτύχουμε αυτό είναι να καταλήξουμε σε μια διπλωματική συμφωνία, μια συμφωνία πάνω στην οποία εργαζόμαστε εδώ και κάποιο καιρό και πάνω στην οποία επικεντρωνόμαστε την τρέχουσα περίοδο», διευκρίνισε.

Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίσης στον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, τις «πραγματικές ανησυχίες» τους για την έλλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σημείωσε παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Ανησυχώ πραγματικά για την ανεπάρκεια της βοήθειας που τους παρέχεται», τόνισε ο Μπλίνκεν.

«Προσηλωνόμαστε πολύ άμεσα με το Ισραήλ πάνω στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», συνέχισε.

«Υπάρχει βαθιά ανησυχία σε όλη την Ασία για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την τύχη των ανθρώπων στη Γάζα», δήλωσε εξάλλου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.