![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/hq720_2_57.jpg?itok=ny9P_uKk)
Στον απόηχο των τεκτονικών δονήσεων που προκάλεσε η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βάνς στο Μόναχο, ο Γάλλος πρόεδρος με πρωτοβουλία του συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των ηγετών στο Παρίσι, όπου θα συμμετέχουν οι χώρες του σχήματος «Βαϊμάρη», σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Σε αυτήν την ομάδα κρατών βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Δανία, ενώ ενδέχεται να παραβρεθεί και η Ολλανδία.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως ζητούσαν η Ελλάδα και η Ιταλία.
Μιλώντας στο Μόναχο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα» και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο. Ο πρωθυπουργός που υποστηρίζει σταθερά αυτή τη θέση εδώ και καιρό, χαιρέτησε την πρωτοβουλία Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών και, κατ’ επέκταση, για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης.
Παράλληλα, η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει την κινεζική στήριξη, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μέσω πραγματικών διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερών προτάσεων.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Σιμπίχα υποστήριξε ότι η συνάντηση είχε στόχο την επιβεβαίωση του «αμοιβαίου σεβασμού» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ωστόσο είναι αμφίβολο αν η Κίνα σκοπεύει να λάβει θέση υπέρ του Κιέβου εις βάρος των συμφερόντων της στη Ρωσία. Επιπλέον, ο ίδιος μίλησε για «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και του εμπορίου», σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Πεκίνου.
Η στάση της Κίνας είναι καθοριστική, καθώς διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει δυτικά αφηγήματα περί του πολέμου. τώρα, αυτό που προκύπτει είναι εάν το Κίεβο έχει κάποια περιθώρια ελιγμών ή απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, βλέποντας πως η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει υπέρ της Ρωσίας.