Ο Λαβρόφ παρουσίασε τη Ρωσία ως την ηγέτιδα δύναμη της «προοδευτικής ανθρωπότητας», σημειώνοντας ότι «οι δηλώσεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ ως τον κύριο λόγο της σύγκρουσης στην Ουκρανία αποτελούν ένα μήνυμα ότι κατανοεί τη θέση μας. Υποθέτω ότι οι ΗΠΑ, όπως συζητήθηκε χθες, σκοπεύουν να απομακρύνουν τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο των πολλά υποσχόμενων σχεδίων. Έχουμε αρχίσει να απομακρυνόμαστε από το χείλος της αβύσσου όπου οδήγησε τις σχέσεις μας η διοίκηση Μπάιντεν».
«Θα σας πω κάτι που αποτελεί βασικό ζήτημα για εμάς σε αυτό το στάδιο της διεθνούς σκηνής, και αυτό είναι η κίνησή μας προς έναν πολυπολικό κόσμο. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία και έχει να κάνει με την τάση εμφάνισης νέων κέντρων εξουσίας στον παγκόσμιο χάρτη», τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις BRICS και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ρωσίας στον παγκόσμιο νότο και την ανατολή είναι μοναδική πολιτισμοί και θρησκείες, όμως ενώνονται από την επιθυμία για προοδευτική ανάπτυξη.
«Η Δύση θέλει να διατηρήσει την κυριαρχία της»
Αντίθετα, ο Λαβρόφ επέκρινε τη Δύση. «Η συλλογική Δύση, αν και προφορικά συμφωνεί και αποδέχεται την πολυπολική πραγματικότητα, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει την προηγούμενη κυριαρχία της. Η συλλογική Δύση δεν μπορεί να ενωθεί και δεν είναι σε θέση να απαρνηθεί τις εγωιστικές συνήθειες από τις οποίες διέπεται τους τελευταίους πέντε αιώνες που κυβερνούσε τον κόσμο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η ρωσική διπλωματία «εκτελεί τα καθήκοντα που έχει θέσει ο πρόεδρος, ο οποίος έχει μιλήσει γι’ αυτά λεπτομερώς στην ετήσια συνέντευξη Τύπου και σε πολλές συνεντεύξεις». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πορεία σε έναν κόσμο πολυπολικό είναι μια ιστορική διαδικασία που έχει να κάνει με την υποκειμενική τάση εμφάνισης νέων κέντρων εξουσίας στον παγκόσμιο χάρτη.
Χαιρετίζει τη συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν, καθώς και με χώρες της Αφρικής.
Ιδιαίτερα για την Κίνα έκανε λόγο για «ολοκληρωμένη εταιρική σχέση» και μάλιστα ««σε πρωτοφανές επίπεδο και ξεπερνούσε κάθε προηγούμενη συμμαχία κλασικού τύπου», με τους δύο ηγέτες να παρευρίσκονται σε σημαντικές επετείους στις χώρες του άλλου. Παράλληλα, εξήρε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ινδία και αναφέρθηκε στα σχέδια της Ρωσίας να «αντικαταστήσει το ευρωατλαντικό μοντέλο που έχει χρεοκοπήσει», με μια νέα πρωτοβουλία «ανοιχτή σε όλες τις συμμαχίες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τμήματος της ευρύτερης Ευρασίας».